Ga naar de inhoud
Presidentsverkiezingen Turkije

Oppositie in Turkije ziet 'onregelmatigheden' bij duizenden stembureaus

Zondag werd in Turkije rechtstreeks gestemd op presidentskandidaten. Beeld © Getty

Volgens waarnemers van de belangrijkste oppositiepartij van Turkije hebben afgelopen zondag bij duizenden stembureaus onregelmatigheden plaatsgevonden. Dat varieert van een enkele stem die verkeerd is geteld tot honderden stemmen.

Het ging mis bij 2.269 stembussen voor de presidentsverkiezingen en 4.825 stembussen voor de parlementsverkiezingen die zondag ook werden gehouden. Dat zegt Muharrem Erkek, plaatsvervangend voorzitter van de belangrijkste oppositiepartij CHP. "We volgen elke stem, ook al verandert dat de algemene uitslag niet."

Dat laatste ligt inderdaad niet in de lijn der verwachting. Er waren zondag bij de verkiezingen in totaal 201.907 plekken om te stemmen in binnen- en buitenland. Waaronder ook in Nederland, waar ruim 200.000 Turkse Nederlanders hebben gestemd.

Turkse
Lees ook:
Turkse stemmen in Nederland vooral voor Erdogan

Geen onafhankelijke waarnemers

"Er zijn maar weinig onafhankelijke waarnemers in Turkije, de meeste waarnemers zijn lid van politieke partijen", zegt correspondent Olaf Koens vanuit Istanbul. Hij wijst daarbij op de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, die maandag kritiek uitte op de gebrekkige transparantie van de Turkse verkiezingsraad bij het afhandelen van de stemmen.

Ook de 'bevooroordeelde berichtgeving' en 'gebrekkige vrijheid van meningsuiting' van de staatsmedia waren zorgwekkend volgens de OVSE, die regelmatig waarnemingsmissies houdt in landen waar verkiezingen worden gehouden en ditmaal 401 waarnemers naar Turkije had gestuurd. De berichtgeving in de staatsmedia zou zittend president Recep Tayyip Erdogan en zijn AK-partij een 'ongerechtvaardigd voordeel' hebben gegeven in de campagnestrijd. De AK-partij heeft niet gereageerd op die beschuldigingen.

Verkiezingsrace
Lees ook:
Verkiezingsrace Turkije nog niet beslist, tweede ronde nodig

Tweede ronde nodig

Omdat zowel Erdogan (49,51 procent) als zijn belangrijkste opponent Kemal Kılıçdaroğlu (44,88 procent) allebei niet de benodigde meerderheid van meer dan 50 procent van de stemmen kreeg, volgt volgende week zondag (28 mei) een tweede ronde.

Koens: "De oppositie likt nu zijn wonden na die eerste ronde waarin ze - tegen de verwachting in - toch significant minder stemmen kregen dan Erdogan. Ze staan 1-0 achter en de tijd tikt. Ik verwacht dat Erdogan nu stevig campagne gaat voeren, maar elf dagen zijn lang."

Bekijk ook: Olaf Koens over Turkse verkiezingen: 'Misschien laatste kans democratie te redden'

01:14
Het is een nek-aan-nekrace tussen president Erdogan en oppositieleider Kemal Kilicdaroglu.