Ga naar de inhoud
Schadevergoeding 10 miljoen

Voormalig Trump-adviseur Rudy Giuliani aangeklaagd voor aanranding

Rudy Giuliani, ter illustratie. Beeld © ANP / EPA

Een oud-medewerkster van Rudy Giuliani, voormalig burgemeester van New York en Trump-adviseur, is een rechtszaak tegen hem begonnen om 'aanranding en intimidatie'. De vrouw, Noelle Dunphy, eist een schadevergoeding van 10 miljoen dollar, omgerekend 9,2 miljoen euro.

Dunphy zegt dat Giuliani haar werkomgeving 'ondraaglijk' zou hebben gemaakt met 'door alcohol doordrenkte tirades en seksistische, racistische en antisemitische opmerkingen'.

Orale seks geëist

In de aanklacht staat ook dat Giuliani 'vaak orale seks eiste (van de medewerkster) terwijl hij aan de telefoon was met spraakmakende vrienden en klanten, onder wie de toenmalige president Trump'.

Giuliani is de voormalig raadsman van de oud-president en was van 1994 tot 2002 burgemeester van New York.

Trumps
Lees ook:
Trumps advocaat Giuliani gedagvaard om bestorming Capitool

De vrouw die de rechtszaak heeft aangespannen, begon volgens de aanklacht in januari 2019 voor Giuliani te werken als zijn directeur bedrijfsontwikkeling, voor een jaarsalaris van 1 miljoen dollar.

Seksuele wensen

Ze beweert dat Giuliani haar bijna onmiddellijk begon te misbruiken nadat ze begonnen was. "Hij maakte duidelijk dat het bevredigen van zijn seksuele wensen – die vrijwel altijd en overal kwamen – een absolute vereiste was voor haar werk", aldus de aanklacht.

Daarin staat ook dat de inmiddels 78-jarige Giuliani haar dwong om hem 'tegen haar wil' oraal te bevredigen in zijn appartement. Giuliani zou er ook regelmatig op hebben gestaan dat ze 'naakt werkte, dan wel in een bikini of in een korte broek met een Amerikaanse vlag erop die hij voor haar had gekocht'.

Later op de dag mocht Giuliani haar graag videobellen 'vanuit zijn bed, waar hij zichzelf zichtbaar aan het aanraken was onder een wit laken'.

Giuliani ontkent volledig

Een woordvoerder van Giuliani zei in een verklaring dat hij 'de aantijgingen in de klacht volledig ontkent en van plan is zich grondig ertegen te verdedigen'. "Dit is pure intimidatie en een poging tot afpersing."

Trump
Lees ook:
Trump schuldig bevonden aan seksueel misbruik: 'Vraag of kiezer hem hierdoor zat raakt'