Het aantal gedocumenteerde executies in 2022 bereikte een recordhoogte. In totaal werden 883 mensen geëxecuteerd in 20 landen, wat een stijging is van 53 procent ten opzichte van 2021. Bovendien zijn deze executies wettelijk vastgelegd, maar wordt verwacht dat het werkelijke aantal nog een stuk hoger ligt.
Dit meldt Amnesty International vandaag in zijn jaarlijkse onderzoek naar de doodstraf.
Duizenden executies China
De stijging zou veroorzaakt worden doordat landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, die berucht zijn om hun executies, grote aantallen executies uitvoerden.

De organisatie laat weten dat er vorig jaar het hoogste aantal wettelijke executies wereldwijd plaatsvond sinds 2017. Daarnaast wordt verondersteld dat er in China nog duizenden executies hebben plaatsgevonden, die niet zijn meegeteld.
Stijging Saudi-Arabië en Iran
De grootste stijgingen zijn te zien in Iran en Saudi-Arabië. Zo werden in Saudi-Arabië op een dag maar liefst 81 mensen geliquideerd en werden in Iran vele mensen geëxecuteerd omdat ze demonstreerden.
In Iran ging het aantal gedocumenteerde executies omhoog van 314 in 2021 naar 576 in 2022; in Saudi-Arabië was het aantal drie keer zo hoog: van 65 in 2021 naar 196 in 2022.
Agnès Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International, zegt hierover: "Landen in het Midden Oosten en Noord-Afrika schonden het internationale recht met hun toename van executies in 2022, en toonden een compleet gebrek aan respect voor mensenlevens".
Begonnen of gestart met de doodstraf
Er vonden op het gebied van het uitvoeren van de doodstraf ook wat veranderingen plaats. Zo startten vijf landen weer met het uitvoeren van executies: Afghanistan, Kuwait, Myanmar, Palestina en Singapore.

En zes landen schaften de doodstraf gedeeltelijk of helemaal af: Kazachstan, Papua New Guinea, Sierra Leone en de Centraal Afrikaanse Republiek schaften de doodstraf voor alle misdrijven af. Equatoriaal Guinea en Zambia schaften de straf af voor gewone misdrijven.
Daarnaast namen Liberia en Ghana wettelijke stappen om de doodstraf te gaan afschaffen, en de autoriteiten van Sri Lanka en de Malediven gaven aan de doodstraf niet meer toe te passen. Het Maleisische parlement nam wetten aan om de verplichte doodstraf af te schaffen.
