Ga naar de inhoud
Klachten ingediend

Toespraak Adolf Hitler afgespeeld via intercom in Oostenrijkse trein

Een trein van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB. Beeld © APA

Twee inzittenden hebben gisteren een toespraak van Adolf Hitler afgespeeld in een Oostenrijkse trein. Medereizigers kregen via de intercom onder meer 'Heil Hitler' en 'Sieg Heil' te horen. Er zijn aanklachten ingediend tegen twee verdachten.

De verdachten hadden zichzelf met een sleutel toegang verschaft tot een van de intercomtoestellen in de rijtuigen. Vervolgens speelden ze bij een intercom met een telefoon fragmenten af van een toespraak van Hitler.

De verdachten zijn volgens spoorwegmaatschappij ÖBB geen medewerkers van het bedrijf. De twee werden door de politie opgespoord aan de hand van videobeelden. Ze waren herkenbaar in beeld toen ze uit de trein stapten, aldus de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij.

De rabbijn van Wenen, die toevallig in dezelfde trein zat, reageerde verbolgen op het incident. Volgens hem moesten sommige medepassagiers lachen toen de stem van Hitler uit de luidsprekers klonk. Ook zou het personeel op de trein later geen tekst en uitleg hebben gegeven over hoe dat kon gebeuren.

Het is niet duidelijk hoe de verdachten aan de sleutel zijn gekomen. "Het is een standaardsleutel die in heel Europa wordt gebruikt en waarvan er waarschijnlijk tienduizenden zijn", aldus een woordvoerder van de ÖBB.

Het incident vond plaats tussen Sankt Pölten en Wenen. Op hetzelfde traject werden volgens de ÖBB recent in twee treinen via de intercom een 'onzinnige en verwarrende mix' van kinderliedjes en oude, gebrekkige aankondigingen uitgezonden.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS