Ga naar de inhoud
209 kilometer per uur

Cycloon Mocha aan land in Myanmar: minstens drie doden

Een vrouw bij haar beschadigde huis in Myanmar. Beeld © EPA

De krachtige cycloon Mocha is aan land gekomen in Myanmar. De harde wind rukt de daken van huizen af. Ten minste drie personen zijn om het leven gekomen door de storm, die windsnelheden tot 209 kilometer per uur met zich meebrengt.

Het centrum van cycloon Mocha kwam vanmiddag aan land in de deelstaat Rakhine in Myanmar, in de buurt van de gemeente Sittwe. De storm trok eerder vandaag over het eiland Saint Martin in Bangladesh en veroorzaakte ook daar schade en verwondde mensen. Daarna draaide de storm zich weg van de kust van het land.

Telefoontorens ingestort

De schade in Myanmar was eerder vandaag nog niet duidelijk, omdat de harde wind ervoor had gezorgd dat telefoontorens waren ingestort. Communicatie in een groot deel van het gebied was daardoor niet mogelijk.

Cycloon
Lees ook:
Cycloon aan land bij grootste vluchtelingenkamp ter wereld: 'Ramp in wording'

Lokale media meldden daarna dat straten onder water stonden en mensen daardoor in hun huizen waren opgesloten.

Volgens het militaire informatiebureau van Myanmar heeft de storm schade aangebracht aan huizen, telefoonmasten, boten en lantarenpalen.

Evacuatie

Meer dan 4.000 van Sittwe's 300.000 inwoners werden geëvacueerd naar andere steden en meer dan 20.000 mensen schuilden in stevige gebouwen, zoals kloosters en scholen.

Titon Mitra, vertegenwoordiger van het VN-Ontwikkelingsprogramma in Myanmar, schreef op Twitter: "Mocha is aan land gekomen. 2 miljoen mensen zijn in gevaar. De schade en verliezen zullen naar verwachting omvangrijk zijn."

Op het eiland Saint Martin in Bangladesh vielen eerder meerdere gewonden. Ongeveer 300 huizen werden verwoest of beschadigd.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS