Ga naar de inhoud
Karelsprijs voor Zelensky

Zelensky in Berlijn, Scholz belooft Oekraïne 'blijvende steun'

Volodymyr Zelensky (l) en Olaf Scholz (r) in Berlijn. Beeld © EPA

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is vanochtend aangekomen in Berlijn. Hij sprak daar met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Later vandaag vliegen Scholz en Zelensky samen met een Duits regeringsvliegtuig naar Aken, waar de Oekraïense president de prestigieuze Karelsprijs in ontvangst zal nemen.

Na afloop van het gesprek beloofde Scholz dat de Duitse steun aan Oekraïne niet zal afnemen: "Ik heb het meermaals gezegd en ik zeg het vandaag opnieuw: we zullen Oekraïne steunen zolang dat nodig is."

Hij zei ook dat het bezoek van Zelensky aan Berlijn 'een sterk signaal afgeeft' en dat 'diegenen die verantwoordelijk zijn voor deze oorlog daarvoor zullen worden berecht'.

Videoboodschap
Lees ook:
Videoboodschap Zelensky bij finale songfestival geweigerd

Zelensky zei op zijn beurt dat 'de Duitse steun Oekraïense levens redt' en dat 'Kyiv Berlijn voor altijd dankbaar zal zijn'. Hij zei te hopen dit jaar nog de Oekraïense overwinning in het conflict met Rusland 'onomkeerbaar' te maken.

Tegenoffensief

Ook het tegenoffensief kwam tijdens de persconferentie ter sprake. Zelensky benadrukte dat westerse bondgenoten niet moeten vrezen dat Kyiv aanvallen zal uitvoeren op Russisch grondgebied met de wapens die het ontvangt. "We vallen Rusland niet aan", zei hij. "We bevrijden ons wettig grondgebied."

Vanmiddag krijgt Zelensky in Aken de Karelsprijs. Die wordt sinds 1950 jaarlijks uitgereikt aan mensen die zich inzetten voor de Europese eenheid.

Zelensky:
Lees ook:
Zelensky: 'Meer wapens nodig voor tegenoffensief'

Het bezoek van de Oekraïense premier aan Duitsland stond eerder nog op losse schroeven. Begin mei schreven Duitse media dat Zelensky 13 mei een bezoek zou brengen aan de bondskanselier. Informatie die eigenlijk geheim had moeten blijven uit veiligheidsoverwegingen.

Volgens bronnen was Kyiv boos over de 'onverantwoordelijke' vroegtijdige bevestiging door de Duitse politie.

Bekijk ook: Zelensky houdt toespraak in Den Haag

01:36
Afgelopen 4 mei bracht Zelensky een bezoek aan Nederland. Met een speech vroeg hij aandacht voor de oorlogssituatie in zijn land.