Ga naar de inhoud
Mogelijk spionageballon

Onbekend vliegend object gesignaleerd in Polen

Foto door een Amerikaanse piloot gemaakt van de Chinese spionageballon, eerder dit jaar. Beeld © Amerikaans ministerie van Defensie

Een onbekend vliegend object is gisteravond vanuit Belarus het luchtruim van buurland Polen binnengevlogen. Dat meldt het Poolse Ministerie van Defensie. Dat vermoedt dat het om een waarnemingsballon gaat.

De militaire luchtverkeersleiding kon het object volgen tot bij het stadje Rypin, in het centrum van het land op ongeveer 300 kilometer van de grens met Belarus. Daarna verdween het van de radar. Intussen wordt op de grond gezocht naar restanten van het object.

Omdat Polen grenst aan zowel Belarus als Oekraïne is Warschau extra alert op inbreuken op zijn luchtruim. In november vorig jaar kwamen twee Polen om het leven toen een Oekraïense afweerraket per ongeluk neerkwam nabij het dorpje Przewodów, niet ver van de grens met Oekraïne.

Verenigde Staten

Eerder dit jaar signaleerden de Verenigde Staten ook een verdacht vliegend object in hun luchtruim. Het bleek toen om een Chinese spionageballon te gaan, die militaire data verzamelde en naar China zou kunnen versturen. Of ook daadwerkelijk informatie naar Peking is gestuurd, is nog onduidelijk.

VS:
Lees ook:
VS: Chinese spionageballon verzamelde en verstuurde militaire data