Ga naar de inhoud
2,7 miljard euro

Duitsland belooft Oekraïne grootste wapenpakket tot nu toe

Een Leopard 1A5-tank (archieffoto). Beeld © iStock

Duitsland staat op het punt Oekraïne een nieuw militair steunpakket te sturen. Met 2,7 miljard euro aan wapens en munitie wil het een bijdrage leveren aan het langverwachte Oekraïense tegenoffensief, meldt de Duitse krant Der Spiegel. Het is het grootste steunpakket dat Duitsland tot nu toe aan Oekraïne heeft gegeven.

Het wordt mogelijk vanavond of morgen officieel aangekondigd. De Oekraïense president Zelensky brengt vandaag een bezoek aan Rome en reist daarna mogelijk door naar Berlijn voor de aankondiging van het steunpakket.

Leopard-1 tanks

Het Duitse steunpakket zou onder andere dertig Leopard-1 tanks, twintig infanteriegevechtsvoertuigen en tweehonderd verkenningsdrones bevatten. Ook worden luchtafweersystemen geleverd.

Oekraïne gebruikt deze wapens nu ook al. Daardoor kan het de nieuwe leveranties naar verwachting snel inzetten. Wel zijn de Leopard-1 tanks een stuk minder geavanceerd dan de 18 Leopard-2 tanks die Duitsland een aantal maanden geleden al naar Oekraïne stuurde.

"We hopen allemaal op een spoedig einde aan deze verschrikkelijke en illegale oorlog", schrijft het Duitse ministerie van Defensie bij de bekendmaking. "Helaas lijkt dit nog niet nabij. Daarom levert Duitsland alle mogelijke hulp, zo lang als nodig."

Deze
Zie ook:
Deze tanks moeten Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland

Aan het begin van de oorlog was Duitsland nog terughoudend met het leveren van zware wapens aan Oekraïne. Van die terughoudendheid is nu weinig meer over.

Storm Shadow

Ook het Verenigd Koninkrijk kondigde deze week nieuwe wapens naar Oekraïne te zullen sturen. De Britten gaan zogenoemde Storm Shadow-raketten leveren, met een bereik van zo'n 250 kilometer. Oekraïne heeft nog geen raketten met zo'n groot bereik. Ze zullen waarschijnlijk ingezet worden om de Russische aanvoerlijnen naar het front te beschieten.

Terreinwinst

De afgelopen dagen wist het Oekraïense leger terreinwinst te boeken rondom de zwaarbevochten stad Bachmoet. Het gaat om een beperkt gebied, maar omdat het front al maandenlang nauwelijks beweegt en Oekraïne veel moeite heeft met het verdedigen van Bachmoet, is het succes opvallend.

Ineens
Lees ook:
Ineens boekt Oekraïne terreinwinst bij Bachmoet: 'Bijzonder dat het daar gebeurt'

Oekraïne wil bewijzen dat de westerse wapenleveranties nut hebben door de komende maanden zoveel mogelijk terrein te heroveren op de Russen. Vorig jaar lukte dat al meerdere keren. Toen drong Oekraïne de Russen eerst in het noorden van Oekraïne terug, en vervolgens ook nog in het oosten en zuiden van het land.

Russen rennen weg voor Oekraïners bij Bachmoet

00:30