Ga naar de inhoud
Uitgestorven mensensoort

300.000 jaar oude voetafdrukken van mensen gevonden

De archeologische vindplaats bij Schöningen. Beeld © Universiteit Tübingen

In Duitsland zijn drie voetafdrukken van een uitgestorven mensensoort gevonden, die waarschijnlijk ongeveer 300.000 jaar oud zijn. Daarmee zijn het de oudste voetafdrukken die ooit in Duitsland zijn ontdekt. Archeologen vonden ook sporen van prehistorische olifanten en neushoorns.

Het gaat waarschijnlijk om afdrukken van de homo heidelbergensis. Dit was een voorouder van zowel de moderne mens, de homo sapiens, als de neanderthaler. De mensensoort leefde van ongeveer 700.000 jaar geleden tot zo'n 200.000 jaar geleden.

De voetafdrukken zijn aangetroffen op een archeologische vindplaats bij Schöningen, ongeveer halverwege Hannover, Berlijn en Leipzig. Op de vindplaats was vroeger mogelijk een meer van een paar kilometer lang en enkele honderden meters breed, denken de ontdekkers, die verbonden zijn aan de universiteit van Tübingen.

Voetsporen van kinderen

Naast het meer stond wellicht een bos met berken en dennen. Op de oever zouden olifanten en neushoorns hebben gelopen om te drinken en te zwemmen, en daar leefden ook de vroege mensen in kleine groepen, schetsen de archeologen.

Twee van de drie voetsporen zijn waarschijnlijk van kinderen of jongeren. Dat wijst er volgens onderzoekers op dat er een gezin heeft rondgelopen, en dat het niet om volwassen jagers gaat.

In het Groningse Rottum werden afgelopen maart tientallen eeuwenoude skeletten opgegeraven. Vermoedelijk uit de 15de of zelfs 14de eeuw. Bekijk hier de beelden van toen:

Zeldzame vondst: archeologen stuiten op kerkhof vol eeuwenoude skeletten

01:54
De Rottumse skeletten waren in opmerkelijk goede staat.