Ga naar de inhoud
Mogelijk nieuwe rechtszaak

Trump in hoger beroep tegen uitspraak seksueel misbruik

Voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump. Beeld © ANP / AP

De advocaat van Donald Trump heeft gisteren hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van een rechter in de zaak die schrijver E. Jean Carroll aanspande tegen de voormalig Amerikaanse president. In de civiele rechtszaak werd Trump schuldig bevonden aan seksueel misbruik en smaad.

Het juridische team van Trump had direct na de uitspraak afgelopen dinsdag al verklaard in beroep te gaan tegen de uitspraak, waarin hij werd gesommeerd zo'n 5 miljoen dollar (4,6 miljoen euro) schadevergoeding te betalen aan het slachtoffer.

Trump
Lees ook:
Trump schuldig bevonden aan seksueel misbruik: 'Vraag of kiezer hem hierdoor zat raakt'

Carroll (79) zegt dat Trump haar halverwege de jaren negentig heeft verkracht in een paskamer in een warenhuis in New York City. Vervolgens zou hij haar reputatie geschaad hebben door te beweren dat zij het verhaal verzonnen heeft.

De jury achtte verkrachting niet bewezen, maar seksueel misbruik en smaad wel. Trump heeft zich volgens de jury ook schuldig gemaakt aan geweld.

Nieuwe rechtszaak

De schrijver liet eerder gisteren al weten dat zij overweegt een nieuwe rechtszaak te starten tegen de oud-president, omdat hij zich woensdag tijdens een op CNN uitgezonden bijeenkomst opnieuw negatief over haar heeft uitgelaten.

Hij noemde Carroll daarin 'gestoord' en stelde opnieuw dat ze het hele verhaal heeft verzonnen. Tegenover The New York Times verklaarde Carroll die uitspraken 'walgelijk, akelig, verdorven en schadelijk' te vinden.

Oud-president
Lees ook:
Oud-president Trump wordt strafrechtelijk vervolgd: 'Historisch'