Ga naar de inhoud
14 gewonden

'Killer bees' steken zes passagiers dood na busongeluk Nicaragua

Autobus in Nicaragua (archieffoto). Beeld © iStock

Inzittenden van een bus die in Nicaragua na een crash in een diepe kloof was beland, zijn tijdens het ongeluk aangevallen door zwermen zogeheten geafrikaniseerde honingbijen, ook wel bekend als 'killer bees'. Zes passagiers kwamen door de bijensteken om het leven, onder wie een 8-jarig meisje.

De bus was maandag met zestig inzittenden onderweg van Jinotega naar San Sebastián de Yalí, een rit van een uur, toen hij van de weg raakte en zeker 50 meter naar beneden in een kloof gleed.

Honderden keren gestoken

Alle passagiers overleefden de hachelijke crash, maar toen de bus in een veld van een koffieplantage tot stilstand was gekomen, werden ze belaagd door enorme zwermen geafrikaniseerde honingbijen. Die waren door het ongeluk verstoord geraakt. Inzittenden werden tientallen tot honderden malen gestoken. Bij sommigen was het hele lichaam bedekt met bijensteken.

Onder de slachtoffers zijn een meisje van 8 en haar 47-jarige moeder. De andere slachtoffers waren tussen de 19 en 84 jaar oud. Veertien mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen. Sommigen zijn er ernstig aan toe.

Verspreiding 'killer bee'

De geafrikaniseerde honingbij is een kruising tussen de Afrikaanse honingbij en een aantal Europese bijensoorten. Het insect is eind jaren 50 ontstaan toen een bioloog een bijenras probeerde te kweken dat meer honing produceerde.

Het insect staat bekend om zijn agressiviteit. Vanuit Brazilië heeft de 'killer bee' zich verspreid over Zuid- en Centraal-Amerika. Intussen komt hij ook voor in de zuidelijke staten van de VS.