Ga naar de inhoud
Nieuwe wet gepresenteerd

Regering Portugal wil roken aan banden leggen: 'Rookvrije generatie in 2040'

In Vale de Salgueiro, in het noorden van Portugal, roken kinderen tijdens Driekoningen al vanaf hun vijfde jaar. Beeld © AFP

De regering van Portugal heeft een nieuwe wet tegen roken gepresenteerd. In het voorstel staat onder meer dat roken op overdekte terrassen en bij openbare gebouwen wordt verboden en dat tabak op minder plekken mag worden verkocht.

De wet moet ingaan per 23 oktober. Dan mag onder meer niet langer worden gerookt op overdekte terrassen en voor openbare gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen, universiteiten, sportlocaties en horecazaken. Nu mag dat alleen niet in publieke binnenlocaties, behalve in speciale rookruimtes. Die ruimtes mogen tot 2030 blijven bestaan.

Rookvrije generatie

"We beginnen vandaag de volwassenen van morgen te beschermen", zegt gezondheidsminister Manuel Pizarro. De regering hoopt op een rookvrije generatie tegen 2040. Het parlement moet nog met de wet instemmen, maar de regerende Socialistische Partij heeft daar een meerderheid. Wanneer het wetsvoorstel wordt behandeld, is niet bekend.

Als de wet wordt aangenomen, wordt ook de verkoop van tabak aan banden gelegd. Die mag dan vanaf 2025 alleen nog worden verkocht door winkels met een speciale vergunning en op vliegvelden. Onder meer benzinestations en de horeca mogen dan geen sigaretten meer verkopen en ook sigarettenautomaten zullen verdwijnen.

Niet blij

Belangenverenigingen voor restaurants en benzinestations zijn niet blij met de voorgenomen maatregelen, omdat zij dan veel inkomsten zullen verliezen. Anderen vinden juist dat de plannen niet ver genoeg gaan, onder meer omdat de regering de prijs voor tabaksproducten niet wil verhogen. Volgens Pizarro zou dat kunnen leiden tot smokkel en is dat daarom niet handig. Een pakje sigaretten kost nu zo'n 5 euro in Portugal, minder dan in veel andere West-Europese landen.

Roken
Lees ook:
Roken ontmoedigen: donkere sigaretten en geen suiker, smaakje of filter

Ter vergelijking: in Nederland kost een pakje sigaretten ongeveer 9 euro, en de prijs stijgt per april volgend jaar naar 10 euro. Hier mag al niet gerookt worden op schoolpleinen en NS-stations. Op terrassen en bij openbare gebouwen, festivals en evenementen gelden voorwaarden. Zo mag er niet gerookt worden als de eigenaar of organisatie dat niet wil of als het binnen is.

In Spanje, het buurland van Portugal, wordt roken zelfs op steeds meer stranden verboden. Al is dat geen gezondheidsmaatregel: de Spanjaarden zijn klaar met alle peuken die op het strand en in de zee worden achtergelaten. Ook in Nederland wordt om die reden een rookverbod op de stranden overwogen.

Bekijk ook: Helpen duurdere sigaretten jongeren wél om te stoppen?

02:19
Sinds 1 april kost een pakje sigaretten een euro meer. Volgend jaar april komt daar nog eens een euro bij. Het kabinet hoopt ermee in 2040 een rookvrije generatie te bereiken. maar of dat gaat lukken?