Ga naar de inhoud
Cruciale slag

Zelensky: 'Meer wapens nodig voor tegenoffensief'

Volodymyr Zelensky. Beeld © Zuma Press

Oekraïne heeft meer tijd nodig om het langverwachte tegenoffensief tegen Rusland voor te bereiden. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat het land nog wacht op de levering van meer wapens, die door bondgenoten beloofd zijn.

De Oekraïense leider kondigde al eerder aan een tegenoffensief tegen de Russische troepen voor te bereiden. Tegen de Britse media zegt hij dat zijn troepen klaar zijn voor de tegenaanval, maar nog wachten op meer materieel van buitenlandse bondgenoten. Het gaat onder meer om gepantserde voertuigen.

Frontlinie van 1450 kilometer

De president stelde voldoende middelen te hebben voor een succesvolle aanval. Wel sprak hij de vrees uit dat aan Oekraïense zijde veel doden kunnen vallen als het offensief te vroeg wordt ingezet. "We zouden veel manschappen verliezen en dat is onacceptabel. En dus moeten we wachten. We hebben iets meer tijd nodig".

Waar de aanval plaats zal vinden, blijft voorlopig geheim. Russische troepen hebben zich in het oosten en zuidoosten van Oekraïne ingegraven langs een frontlinie die zo'n 1450 kilometer lang is. De frontlinie is al enkele maanden stabiel.

Op
Lees ook:
Op Overwinningsdag lijkt de zege voor Rusland verder weg dan ooit

Het offensief kan cruciaal zijn in de oorlog, die al vijftien maanden duurt. Succes op het slagveld zal westerse bondgenoten motiveren wapens te blijven leveren.

Tribunaal

"Niemand kan Oekraïne onder druk zetten om delen van ons grondgebied op te geven", zei de president. "Waarom zou welk land dan ook zijn grondgebied aan Poetin geven?"

Zelensky heeft een vredesvoorstel gedaan van tien punten, waaronder teruggave van alle geannexeerde provincies, herstelbetalingen ter compensatie van de verwoesting door de oorlog, en de oprichting van een een tribunaal waarin Russische oorlogsmisdaden behandeld kunnen worden.

Droneaanval Kremlin

De president ging ook in op de drone die vorige week boven het Kremlin uit de lucht werd gehaald. Rusland beweert dat Oekraïne een poging deed president Poetin met een aanslag te doden. Zelensky zegt nu dat Rusland de aanval zelf in scène heeft gezet, om zo een excuus te hebben Oekraïne aan te vallen.

Wie
Lees ook:
Wie zit nou écht achter de droneaanval op Moskou? 'Explosief was zelf geknutseld'