Ga naar de inhoud
Vijf vragen

Bidens nieuwe migratiewetten 'in zekere zin strenger dan Artikel 42'

Migranten bij de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Beeld © ANP / AFP

Terwijl tienduizenden migranten zich in tentenkampen hebben verzameld aan de Amerikaanse grens, kondigt de regering van president Biden strengere immigratieregels aan om een massale toestroom te voorkomen. Correspondent Erik Mouthaan beantwoordt vijf vragen over deze nieuwe regels.

De grenspolitie aan de grens met Mexico meldt dat er op dit moment elke dag 11 duizend mensen zonder de juiste papieren de grens proberen over te steken. De migranten denken dat ze de VS binnengelaten worden omdat vandaag een regel vervalt die tijdens de pandemie werd ingevoerd.

Het gaat om Artikel 42, dat het mogelijk maakte mensen linea recta het land uit te zetten, onder het mom dat ze een gevaar zijn voor de volksgezondheid.

Online formulier

Met een pakket nieuwe maatregelen probeert de regering Biden te voorkomen dat er de komende tijd nog meer volgen. Asielzoekers mogen zich alleen melden in de VS als ze een online formulier hebben ingevuld of zich gemeld hebben bij een consulair punt in hun eigen land.

Het terugsturen van mensen die zich niet aan die regels houden zal sneller verlopen en deze mensen mogen ook vijf jaar lang de VS niet in. 

Wat is Artikel 42?

Artikel 42 gaf de Amerikaanse overheid extra bevoegdheden tijdens een gezondheidscrisis. "Artikel 42 was een noodmaatregel die Trump invoerde omdat hij bang was dat het coronavirus het land in kwam. Maar het was ook een aanleiding voor hem om migratie in te perken, wat een belofte van hem was", vertelt correspondent Erik Mouthaan.

Dit
Lees ook:
Dit doet Trump tegen de toestroom van migranten en vluchtelingen

Normaal gesproken mogen asielzoekers hun aanvraag in de VS afwachten, maar onder Artikel 42 werden ze zonder asielprocedure uitgezet. Dat gebeurde meer dan 2,8 miljoen keer. Biden hield de regel in stand. Tot nu dus. Een rechter noemde het niet langer houdbaar, omdat andere coronamaatregelen ook zijn afgeschaft.

Wat worden de nieuwe regels?

Migranten mogen zich niet langer zomaar bij de grens melden om asiel aan te vragen. Ze moeten kunnen aantonen dat ze een afspraak hebben gemaakt via een speciale app of eerder al asiel in een ander land hebben aangevraagd. Ook worden er aanmeldcentra geopend in derde landen, te beginnen met Colombia en Guatemala. Als migranten zich niet aan deze regels houden, worden ze uitgezet en mogen ze vijf jaar de VS niet in. 

Worden de regels hiermee strenger dan eerst?

In zekere zin wel. Onder Artikel 42 werden migranten ook al versneld uitgezet, maar niets hield ze tegen om het opnieuw te proberen. Onder de nieuwe regels lopen migranten dus het risico dat ze voorlopig helemaal geen kans meer maken het land in te komen.

Wat gaat er nu gebeuren aan de grens?

"Je weet niet hoe het uitpakt", zegt Mouthaan. "De grenspolitie kan met deze regels aan het werk, alleen als die overmand wordt door tienduizenden mensen gaat het niet lukken de asielzoekers allemaal dezelfde dag weer uit te zetten. De vraag is ook of dit nieuws de mensen aan de grens bereikt. En, of ze niet denken: ik probeer het alsnog."

Via deze gevaarlijke vluchtroute proberen mensen momenteel vanuit Zuid-Amerika de VS te bereiken: 

Dit is de Darién Gap: één van de gevaarlijkste vluchtroutes ter wereld

02:12
Een route van ruim 100 kilometer dwars door een gevaarlijke jungle over een berg: dagelijks riskeren migranten uit Zuid-Amerika hun leven voor een leven in de VS.

Hoe wordt hierop gereageerd in de Verenigde Staten?

Republikeinse politici bekritiseren Biden al maanden dat hij het uit de hand heeft laten lopen bij de grens. "Deze maatregelen zijn erop gericht minder mensen binnen te laten. Dat is iets dat de Republikeinen willen. Maar ze zullen nooit zeggen dat Joe Biden iets goeds doet", zegt Mouthaan. "Zij willen een totaalverbod."

Tegelijkertijd vinden linkse Democraten de regels te streng, en hebben mensenrechtenorganisaties al aangekondigd naar de rechter te stappen. Deze organisaties stellen dat de nieuwe regels in strijd zijn met internationale asielverdragen. Mouthaan: "Biden moet een middenweg vinden. Ook omdat volgend jaar verkiezingen zijn en de meeste Amerikanen het tijd vinden dat de situatie aan de grens onder controle komt."

Links
Lees ook:
Links en rechts ruziën na vondst migranten: 'Het is de schuld van Biden'

Tienduizenden agenten naar de grens

De Amerikaanse regering heeft gisteren aangekondigd 24.000 agenten te stationeren bij de grens met Mexico om te voorkomen dat er chaos uitbreekt als Artikel 42 vanavond om 23.59 uur (lokale tijd) afloopt.

Er waren begin deze maand al 1500 militairen naar het grensgebied vertrokken om de douane te ondersteunen.