Ga naar de inhoud
Patriot

VS: Oekraïne schoot 'onkwetsbare' Russische hypersonische raket uit de lucht

Screenshot uit een video van de Russische persdienst van het ministerie van Defensie: een MiG-31K-straaljager van de Russische luchtmacht met een Kinzhal hypersonische kruisraket. Beeld © AP / Russische ministerie van Defensie

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat Oekraïne afgelopen week voor het eerst een hypersonische raket heeft neergehaald. Het Pentagon bevestigt daarmee de mededeling van het Oekraïense leger, dat zaterdag al sprak van een 'historische gebeurtenis'.

In 2018 verraste en schokte de Russische president Poetin de wereld met de aankondiging van een nieuw soort raket, hypersonisch en 'onkwetsbaar'. Volgens Poetin waren deze raketten in staat om overal ter wereld in te slaan, zonder dat welke luchtafweer dan ook daar iets aan zou kunnen doen.

'Bijna onmogelijk'

Westerse defensie-experts zagen dat Rusland een technologische reuzenstap leek te hebben gemaakt. Zelfs de Amerikaanse president Joe Biden noemde het onlangs nog 'bijna onmogelijk' om dit soort raketten te onderscheppen.

Russisch
Lees ook:
Russisch antwoord op antiraketsystemen VS: niet te onderscheppen raketten

De Oekraïners en Amerikanen zeggen nu dat het met het Amerikaanse Patriot-luchtverdedigingssysteem in de nacht van woensdag op donderdag toch is gelukt om de raket boven Kyiv te onderscheppen.

Slechts enkele landen

Het Patriot-systeem is zeer geavanceerd en slechts enkele landen, waaronder Nederland en de VS, beschikken erover. Begin dit jaar besloot Nederland delen van het Patriot-luchtverdedigingswapensysteem te leveren. Het gaat om 2 lanceerinstallaties en raketten

De Kinzhal ('dolk' in het Russisch) zou onkwetsbaar zijn omdat die extreem snel en in een onvoorspelbare baan op zijn doel afgaat. Het neerhalen van de hypersonische raket betekent een groot militair succes voor Oekraïne.

Bekijk ook: Het Patriot-wapensysteem in actie

00:37
Dit is het wapensysteem Patriot. De beelden in deze video zijn van het ministerie van Defensie.