Ga naar de inhoud
Twee miljoen kuub stenen

Rotsen dreigen op Zwitsers bergdorp te vallen, inwoners huis uit

De betreffende rotspartij. Screenshot uit een uitlegvideo. Beeld © YouTube

Inwoners van het Zwitserse Brienz moeten snel hun huis uit omdat een aardverschuiving hun dorp dreigt te verwoesten.

Geologen waarschuwen dat er zo'n twee miljoen kubieke meter stenen en puin naar beneden dreigt te komen. Volgens Zwitserse media willen de autoriteiten het dorp uiterlijk vrijdagavond geëvacueerd hebben.

De burgemeester van Brienz, Daniel Albertin, zegt tegen de Zwitserse omroep SRF dat de inwoners al zes jaar weten dat deze dag zou komen. Hij weet nog niet waar de mensen naartoe moeten.

Zo'n vijftig huishoudens moeten ergens anders ondergebracht worden, maar er zijn vooralsnog 38 woningen beschikbaar. Sommigen hebben volgens de burgemeester zelf iets geregeld.

Steenmassa instabieler

De steenmassa wordt volgens Zwitserse media al langer in de gaten gehouden, maar bleek deze week instabieler dan gedacht. Dat betekent dat het puin binnen een week of drie naar beneden zou kunnen storten.

Een dorpsbewoner zei daar volgens SRF tijdens een bewonersbijeenkomst op gisteravond bezorgd over te zijn. "We wonen precies onder het verschuivingsgebied. Ik ben daar geboren en getogen. Op zich zijn we aan de aardverschuiving gewend. Nu, als je de beelden ziet en de geologen hoort, worden we weer bang."

Hoe en wanneer het puin precies naar beneden komt, weten de deskundigen ook nog niet. Het zou kunnen dat de bergwand geleidelijk afbrokkelt en het dorp geen schade oploopt, maar een grote en veel gevaarlijkere aardverschuiving kan ook niet uitgesloten worden.

Opwarming van de aarde

Het Zwitserse Alpengebied is bijzonder gevoelig voor de opwarming van de aarde. De rotsen worden onstabiel naarmate de gletsjers krimpen en de permafrost hoog in de bergen begint te dooien. Afgelopen zomer bleek dat de Zwitserse gletsjers in de afgelopen honderd jaar meer dan de helft van hun volume hadden verloren. In 2017 werd het dorp Bondo, dat net als Brienz in het oostelijke kanton Graubünden ligt, getroffen door een enorme aardverschuiving, waarbij het halve dorp werd bedolven en acht mensen omkwamen.