Ga naar de inhoud
Panden vernield

Grote protesten Pakistan: dode en meerdere gewonden

Demonstranten in Pakistan. Beeld © AP

Bij grote protesten in Pakistaanse steden zijn ten minste een dode en meerdere gewonden gevallen. Betogers demonstreren tegen de arrestatie van oud-premier Imran Khan.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft opdracht gegeven de toegang tot mobiel internet af te sluiten. Twitter, Facebook en YouTube zijn niet of beperkt toegankelijk door de maatregel.

De populaire voormalige regeringsleider Khan werd gearresteerd toen hij voor een rechtbank in de hoofdstad Islamabad verscheen op verdenking van corruptie. De 70-jarige Khan roept al maanden op tot vervroegde verkiezingen in de hoop weer aan de macht te komen in het Aziatische land, waar het leger oppermachtig is.

Doelwit demonstraties

Vooral militaire installaties en gebouwen zijn het doelwit van de demonstraties. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om aanhangers van Khan in onder meer Karachi en Lahore uiteen te drijven.

In de stad Quetta raakten zeker tien mensen gewond, onder wie zes politieagenten. In die stad kwam een sympathisant van Khan om. In Faisalabad zouden twee doden zijn gevallen. Dat is nog niet bevestigd.

Hoorzitting
Lees ook:
Hoorzitting over corruptie oud-premier Pakistan afgeblazen, arrestatie blijft uit

In de steden Pesjawar, Lahore en Rawalpindi werden wegen geblokkeerd en drongen betogers militaire gebouwen binnen. Op sociale media gaan beelden rond waarop te zien is dat panden worden vernield en auto's in brand worden gestoken.

Anticorruptierechtbank

Khan werd volgens minister van Binnenlandse Zaken Rana Sanaullah in overeenstemming met de wet gearresteerd. Hij moet morgen voor een anticorruptierechtbank verschijnen.

Khans partij Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) zei op Twitter dat met zijn arrestatie een 'rode lijn' is overschreden. "Ga de straat op en red Pakistan", zegt de PTI, die opriep dat vreedzaam te doen.

Demonstranten zeiden het hele land te blokkeren tot Khan wordt vrijgelaten. De regering heeft geen idee van de macht van de massa, zei een van de betogers.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS