Ga naar de inhoud
Haalt weer uit naar Westen

Poetin komt met bekende boodschap over russofobie: 'Alsof hij voor complotdenkers spreekt'

Poetin: 'Echte oorlog ontketend tegen ons moederland'

00:53

De Russische president Vladimir Poetin heeft in zijn toespraak op Overwinningsdag wederom hard uitgehaald naar het Westen. In zijn toespraak vorig jaar deed Poetin dat ook al. Nu zou er sprake zijn van 'russofobie en haat van de westelijke elites'. "Het lijkt wel alsof hij voor complotdenkers spreekt", zegt Chris Colijn, Ruslandkenner voor RTL Nieuws.

Met een grote militaire parade vieren de Russen op 9 mei, Overwinningsdag dus, de overwinning op nazi-Duitsland in 1945. Poetin begon zijn toesprak met een korte herdenking van de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, maar richtte zich al snel tot de actualiteit.

Op
Lees ook:
Op Overwinningsdag lijkt de zege voor Rusland verder weg dan ooit

Rusland is Oekraïne vorig jaar februari binnengevallen, maar volgens Poetin zit dat anders. "Er is een oorlog ontketend tegen ons moederland", zegt hij in zijn toespraak. "De beschaving staat vandaag opnieuw op een keerpunt. De westelijke elites zaaien haat en russofobie." 

Complotdenkers

Het Westen zou er volgens Poetin op uit zijn om Rusland te 'vernietigen', en een Amerikaanse heerschappij aan de wereld op te leggen. Ook verwijt hij het Westen opnieuw van het verheerlijken van de nazi-cultuur. Het Oekraïense volk zou 'gegijzeld' worden door het Westen.

"Het leek soms net alsof hij rechtstreeks tot complotdenkers in het Westen sprak", zegt Ruslandkenner Colijn. "Hij had het over de westerse globalisten. Echt complottheorietaal."

Poetin: 'Echte oorlog ontketend tegen ons moederland'

00:53

Volgens Poetin moet het Westen ook niet vergeten dat uitgerekend Rusland hen zou hebben bevrijd van nazi-Duitsland. Al noemde hij ook de rol van de Verenigde Staten en China, en 'andere volkeren' die onder de toenmalige Sovjet-Unie vielen.

"Dat is dus ook Oekraïne", zegt Colijn. "Er zijn zeker Russen gestorven voor onze vrijheid, maar ook Oekraïners. Dat laat Poetin voor het gemak even weg."

Sobere parade

De parade vandaag was soberder dan in andere jaren. Zo reed er maar één echte tank mee, en waren er weinig moderne legervoertuigen te zien. Vermoedelijk omdat Rusland die hard nodig heeft aan het front. 

Poetin zei 'trots' te zijn op de Russen die meevechten in Oekraïne. "Niets in de wereld is sterker dan onze liefde voor ons moederland."