Ga naar de inhoud
'Europese familie'

Op Russische Overwinningsdag komt EU-kopstuk Von der Leyen aan in Kyiv

Ursula von der Leyen Beeld © EPA / Editorial / ANP

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie is dinsdag aangekomen in Kyiv voor een overleg met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Het bezoek op 9 mei, de dag dat de Europese Unie Europadag viert en Rusland militaire parades houdt, heeft volgens haar symbolische waarde.

"Oekraïne maakt deel uit van de Europese familie", onderstreepte Von der Leyen bij aankomst volgens een verslaggever van de European Newsroom, een samenwerkingsverband tussen verschillende persbureaus.

"Mijn aanwezigheid in Kyiv vandaag op 9 mei is symbolisch, maar tekent ook een heel praktische werkelijkheid", zei Von der Leyen.

Von der Leyen en Zelensky zullen het onder meer hebben over hoe ze de weg kunnen effenen voor het beginnen van onderhandelingen over de toetreding van Oekraïne tot de EU. Oekraïne kreeg afgelopen jaar in rap tempo de status van kandidaat-lidstaat, maar die onderhandelingen zijn een wezenlijke volgende stap naar het lidmaatschap. Meerdere EU-landen, zoals Nederland, hebben hun bedenkingen.

Dag van Europa

Oekraïne wil net als de EU op 9 mei voortaan de Dag van Europa vieren en stilstaan bij het begin van de Europese samenwerking. De commissievoorzitter 'verwelkomt dat besluit van president Zelensky zeer'.

Tot dusver stond 9 mei in Oekraïne, net als in Rusland, nog in het teken van de overwinning op nazi-Duitsland. Daarbij wil Zelensky in het vervolg net als veel westerse landen een dag eerder stilstaan.

Op
Lees ook:
Op Overwinningsdag lijkt de zege voor Rusland verder weg dan ooit

"Het is zo'n passende plek om de Dag van Europa te vieren", vindt Von der Leyen. "Waar elke dag wordt gestreden voor de waarden die we koesteren."