Ga naar de inhoud
Tienduizenden betogers

Massale demonstratie tegen geweld in Servië na twee schietpartijen

Tienduizenden demonstranten zijn de straat op gegaan in Servië. Beeld © AFP

Tienduizenden Serviërs zijn vandaag in de hoofdstad Belgrado de straat op gegaan voor een demonstratie tegen geweld. Het land werd afgelopen week opgeschrikt door twee grote schietpartijen, waarbij zeventien mensen werden gedood. Ook in andere steden werd gedemonstreerd.

Op beelden op sociale media is een grote stroom mensen te zien in Belgrado.

De betogers, onder wie politici, eisen beperking van of zelfs een verbod op gewelddadige beelden in de media. Ze willen een veiligere samenleving.

Daarnaast willen ze dat de minister van Binnenlandse Zaken en de baas van de staatsveiligheidsdienst aftreden. De Servische onderwijsminister stapte gisteren al op. Demonstranten willen een spoedzitting van het parlement en een debat over de veiligheidssituatie.

Twee schietpartijen

Afgelopen woensdag schoot een 13-jarige scholier acht leerlingen en een beveiliger dood in zijn school in Belgrado. De avond erna opende een 21-jarige het vuur elders in het land. Daarbij kwamen acht mensen om het leven. Bij beide schietpartijen raakten ook mensen gewond.

Als reactie op de massamoorden hield Servië drie dagen van rouw. De vlaggen hingen halfstok en er werden geen amusementsprogramma's uitgezonden op tv.

Zwaardere beveiliging

President Aleksandar Vucic heeft aangekondigd zijn land voor een groot deel van wapens te willen ontdoen. Ook wil hij scholen zwaarder beveiligen.

Mensen die illegale wapens bezitten mogen die de komende maanden straffeloos inleveren. Vandaag, op de eerste dag, werden er meer dan 1500 overgedragen.

Acht
Lees ook:
Acht doden bij nieuwe schietpartij in Servië, dag na drama op school

De wapencultuur in Servië is net als in de rest van de Westelijke Balkan diepgeworteld. Zeker sinds de jaren 90, toen er oorlog was in voormalig Joegoslavië. Bijna vier op de tien inwoners bezitten een wapen, zegt de onderzoeksgroep Small Arms Survey.

Bekijk ook: Leerling vertelt over de dodelijke schietpartij op een school in Servië

01:10
Ontreddering en verdriet in Belgrado. Op een school in de Servische hoofdstad heeft een 13-jarige leerling acht medescholieren en een bewaker doodgeschoten. Een leerling van de school vertelt over de verschrikkelijke gebeurtenis.