Ga naar de inhoud
'Samen met bondgenoten'

Zelensky bij herdenking WO II: 'We zullen Russen net als de nazi's verslaan'

Volodymyr Zelensky tijdens een persconferentie in Nederland vorige week. Beeld © ANP / REX by Shutterstock

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky staat vandaag stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 78 jaar geleden. Hij vergelijkt het kwaad van toen met de oorlog die nu woedt in Oekraïne en zegt dat de Russen 'net als het nazisme' verslagen zullen worden.

Zelensky dient vandaag een wetsvoorstel in bij het Oekraïens parlement om 8 mei voortaan officieel om te dopen tot de Dag van Herdenking en Overwinning op het Nazisme in de Tweede Wereldoorlog.

Oekraïne viert nu nog net als Rusland en veel andere oud-Sovjetstaten op 9 mei de Dag van de Overwinning, de viering van de Sovjetzege op nazi-Duitsland. Door het tijdverschil ging de definitieve overgave van de nazi's in Oost-Europa net op een andere datum in dan in het westen. De afgelopen jaren besteedde Oekraïne op beide dagen aandacht aan het eind van de oorlog.

Dag van Europa

Nu wil Zelensky op 9 mei officieel de Dag van Europa vieren, een dag waarop de vrede en eenheid van Europa centraal staat. Op 9 mei 1950 zag de Schumanverklaring het licht, de eerste aanzet tot de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de voorloper van de EU. Kyiv hoopt snel lid te kunnen worden van de unie.

Massale
Lees ook:
Massale Russische evacuatie op gang in regio rond kerncentrale Zaporizja

Zelensky benadrukt dat volgens hem zijn land niet alleen staat in de huidige strijd tegen de Russen, maar zij aan zij met bondgenoten uit 'het vrije Europa', net als tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Doden en gewonden

Ondertussen blijft Rusland drone- en raketaanvallen uitvoeren op steden in Oekraïne. Dit gebeurde vannacht opnieuw. Het Oekraïense leger zegt alle drones uit de lucht te hebben geschoten, maar ook dat er 'helaas doden en gewonden' zijn. Het is niet duidelijk hoeveel mensen zijn omgekomen.

De burgemeester van Kyiv zegt dat in zijn stad in elk geval vijf mensen gewond zijn geraakt en dat er schade is aan een brandstofopslag, gebouwen, infrastructuur en auto's. Ook in andere steden wordt schade gemeld.

Wagner
Lees ook:
Wagner blijft mogelijk toch in Bachmoet: 'Rusland belooft ons munitie'

De aanvallen komen één dag voor een grote militaire parade in Moskou. In de aanloop naar de overwinningsdag voerde Rusland de afgelopen week het aantal aanvallen op Oekraïne flink op. Mogelijk wil Moskou op de feestdag ook de verovering van het zwaarbevochten Bachmoet aankondigen. Kyiv lijkt zich ook klaar te maken voor een nieuw offensief.

Al maanden wordt er hevig gevochten in de Oekraïense stad Bachmoet. In februari van dit jaar maakten we daar deze rapportage over: 

Aanval na aanval: Oekraïners verder in het nauw bij Bachmoet

01:51
De verliezen aan zowel de kant van Rusland als van Oekraïne zijn enorm.