Ga naar de inhoud
Banden aangehaald

Na twaalf jaar keert Assads Syrië terug in Arabische Liga, ondanks mensenrechtenschendingen

De Syrische president Bashar Al-Assad tijdens een gesprek in het Kremlin met Vladimir Poetin. Beeld © Editorial / AFP

De Arabische Liga heeft in de Egyptische hoofdstad Caïro besloten dat Syrië terug mag keren in het samenwerkingsverband van de Arabische wereld. Het lidmaatschap van Syrië werd in 2011 opgeschort vanwege het harde optreden van de regering van Bashar al-Assad in de oorlog in het land.

De afgelopen maanden werden de banden met Syrië al voorzichtig aangehaald door verschillende Arabische landen en werd er al vaker gezinspeeld op de terugkeer.

Op 19 mei is er een topconferentie van de Liga in Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië. Ook daar zal Syrië nu dus weer welkom zijn.

Soedan

Tijdens de bijeenkomst van de buitenlandministers van de lidstaten wordt vandaag ook het conflict in Soedan besproken.

Dictator
Lees ook:
Dictator Assad blijft, dus zoeken landen Midden-Oosten weer toenadering

Het invloedrijke Saudi-Arabië - dat tijdens de oorlog nog wapens leverde aan de oppositie van Assad - wil het vliegverkeer weer op gang brengen tussen de landen en hun ambassade in Damascus heropenen. Beide landen ontmoetten elkaar vorige maand in Saudi-Arabië, dat was voor de eerste keer sinds 2012.

Ook Tunesie zocht weer nauwer contact met Syrië. De Tunesische president Kais Saied zegt de bilaterale samenwerking met het land te willen verbeteren en de 'historische broederschap' te behouden.

'Symbolisch maar zorgwekkend'

De toetreding is vooral een symbolisch statement, zei correspondent Olaf Koens eerder: "Echt veel invloed heeft de liga niet, maar de terugkeer zou wel zorgwekkend zijn. Dit geeft een bericht af aan andere dictators dat je gewoon wegkomt met dit soort acties. Zelfs na het inzetten van gifgas."

De Arabische Liga werd in 1945 opgericht door zeven landen, waaronder Syrië. De organisatie heeft nu, inclusief Syrië, 22 lidstaten.

In 2021 maakten we onderstaande video over tien jaar oorlog in Syrië:

Tien jaar oorlog in Syrië: 'Geen eind in zicht'

02:26
Ruim een half miljoen doden, meer dan 10 miljoen vluchtelingen, een land dat in puin ligt. Het is de bittere optelsom van tien jaar oorlog in Syrië.