Ga naar de inhoud
Na boze video

Wagner blijft mogelijk toch in Bachmoet: 'Rusland belooft ons munitie'

Jevgeny Prigozjin Beeld © AFP / Editorial

De baas van de Russische Wagner Groep zegt dat Rusland hem plotseling toch meer munitie en wapens heeft beloofd. Eerder dreigde Wagner-baas Jevgeni Prigozjin zijn troepen terug te trekken uit de Oost-Oekraïense stad Bachmoet vanwege munitietekorten.

Of het plan van om de frontlinie in Bachmoet te verlaten nu helemaal van de baan is, is nog onduidelijk. Om Bachmoet wordt al maanden hevig gevochten door Oekraïense en Russische troepen. Aan de Russische kant gebeurt dit voor een groot deel door de troepen van Prigozjins huurlingenleger.

'Gedoemd te sterven' 

Het hoofd van Wagner dreigde vrijdag in een video dat zij zich op 10 mei terug zouden trekken. De munitietekorten zouden ervoor zorgen dat zijn huurlingen 'gedoemd zijn' te sterven. Hieronder zie je fragmenten uit die video:

Wagnerbaas haalt uit naar Kremlin en lijkt handdoek te gooien

01:20
Dit zijn fragmenten uit twee video's die Jevgeni Prigozjin, leider van de Wagner-groep, kort na elkaar heeft verspreid.

Prigozjin haalt in de video hard uit naar de Russische legerleiding. Hij verwijt hen de gedode Russische soldaten van de Wagnergroep in Oekraïne. "Het bloed is nog vers", zegt Prigozjin, terwijl hij wijst naar de lijken, volgens hem Wagnersoldaten. "Ze kwamen hier vrijwillig en sterven zodat jullie dik kunnen worden in jullie kantoren."

Leiding incapabel

Prigozjin begon zich eind vorig jaar kritisch te uiten richting de Russische legerleiding. Volgens hem is de leiding incapabel en wordt de Wagnergroep bewust slecht bevoorraad, uit nijdigheid richting hem.

Wagnerbaas
Lees ook:
Wagnerbaas haalt uit naar Kremlin en lijkt handdoek te gooien