Ga naar de inhoud
Na ruim drie jaar

WHO: coronapandemie is niet langer internationale noodsituatie

Een coronatest wordt uitgevoerd. Beeld © ANP/Archiefbeeld

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelt de coronapandemie niet langer als een internationale noodsituatie. De directeur van de WHO maakte dat bekend op een persconferentie. Hij schatte dat de pandemie 'minstens 20 miljoen' mensen het leven heeft gekost, bijna drie keer meer dan de officiële cijfers.

Experts van de WHO bogen zich over de vraag of het nog wel nodig is om de coronacrisis te beschouwen als internationale noodsituatie en adviseerden dat dat niet meer het geval is. Ruim drie jaar geleden gaf de VN-organisatie die status aan de wereldwijde coronacrisis.

Dit gebeurde toen de ziekte nog voornamelijk voorkwam in China en we in Nederland nog geen besmettingen hadden. Daarna zijn wereldwijd zeker 765 miljoen mensen besmet geraakt met het virus en overleden er volgens de officiële cijfers zo'n 7 miljoen mensen.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe studie: 'Coronabron- en contactonderzoek hielp weinig'

In januari was het volgens de WHO nog te vroeg om af te schalen. Toen stelde de organisatie dat als de noodstatus binnenkort wel zou worden opgeheven, dat op een voorzichtige en verantwoorde wijze moet gebeuren.

Een van de grootste tragedies van COVID-19 is dat de gevolgen veel minder heftig hadden kunnen zijn, zegt directeur Tedros. "We hebben de tools en de technologieën om ons beter voor te bereiden op pandemieën, ze eerder op te sporen, sneller te reageren en de impact ervan te verminderen."

Coördinatie en solidariteit

De WHO-baas wijst erop dat wereldwijd 'een gebrek aan coördinatie en solidariteit' ervoor zorgden dat die instrumenten niet effectief werden ingezet. Tedros ziet het niet meer beschouwen van corona als noodsituatie als een moment om te vieren, maar ook voor reflectie.

"COVID-19 heeft diepe littekens in onze wereld achtergelaten, en blijft die achterlaten. Die littekens moeten dienen als een permanente herinnering aan het potentieel voor nieuwe virussen om op te duiken, met verwoestende gevolgen."

"De coronacrisis heeft breuklijnen binnen en tussen naties blootgelegd en verergerd en het vertrouwen tussen mensen, regeringen en instellingen aangetast."

Die ontwikkelingen werden aangewakkerd door 'een stortvloed aan verkeerde en desinformatie', zo betoogde Tedros.

Bekijk ook: Vrouw met post-covid ruikt voor het eerst weer koffie

00:45
Jennifer Henderson uit Cincinnati (VS) barst in tranen uit, wanneer ze voor het eerst in twee jaar weer koffie ruikt. Na haar coronabesmetting in 2021 verloor ze haar reuk en smaak.