Ga naar de inhoud
'Waar is de munitie?'

Boze Wagnerbaas: 'Zij sterven zodat jullie dik kunnen worden in jullie kantoren'

Wagnerbaas haalt uit naar Kremlin en lijkt handdoek te gooien

01:20

De Russische Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin haalt in een video hard uit naar de Russische legerleiding. Hij verwijt hen de gedode Russische soldaten van de Wagnergroep in Oekraïne. "Waar is de fucking munitie?"

In de schokkende video loopt Prigozjin langs tientallen lijken, terwijl hij de legerleiding beschuldigt van het uithongeren van de troepen en het niet leveren van voldoende munitie.

"We komen 70 procent munitie tekort. Waar is de fucking munitie?", schreeuwt de Wagnerbaas. Ook zegt hij dat de verantwoordelijken voor de gedode soldaten naar de hel gaan en dat het aantal doden vijf keer minder was geweest als ze genoeg voorraad hadden gehad.

'Bloed is vers'

"Het bloed is nog vers", zegt Prigozjin, terwijl hij wijst naar de lijken, volgens hem Wagnersoldaten. "Ze kwamen hier vrijwillig en sterven zodat jullie dik kunnen worden in jullie kantoren."

Prigozjin begon zich eind vorig jaar kritisch te uiten richting de Russische legerleiding. Volgens hem is de leiding incapabel en wordt de Wagnergroep bewust slecht bevoorraad, uit nijdigheid richting hem.

Woedende
Lees ook:
Woedende Wagner-baas haalt uit naar legertop Rusland: 'Ze plegen verraad'

De leider van de Wagnergroep dreigt zijn groepen terug te trekken uit Bachmoet, een stad waar sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne fel om wordt gevochten.

Wat de Wagnergroep, het geheime huurlingenleger van Poetin, precies is, leggen we uit in deze video:

Moord, martelingen en verkrachtingen: dit is het geheime huurlingenleger van Poetin

07:27
In militaire kleding en met zware wapens vechten leden van de geheimzinnige Wagner Groep voor Rusland in de oorlog met Oekraïne. Maar het zijn geen Russische militairen, het zijn huurlingen die op verschillende plekken op de wereld opduiken.