De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is gisteravond aangekomen in Nederland. Hij heeft vandaag een gesprek met premier Mark Rutte, melden ingewijden aan persbureau ANP.
Het is de eerste keer dat Zelensky naar Nederland komt als Oekraïens staatshoofd. Wel is hij de afgelopen maanden vaker naar het buitenland gereisd. Zo was hij de afgelopen tijd onder meer in Groot-Brittannië, Frankrijk en Polen. De eerste keer dat Zelensky zijn land verliet sinds de Russische inval was in december. Toen bezocht hij de Verenigde Staten.
Van Helsinki naar Schiphol
Zelensky vloog naar Nederland vanuit de Finse hoofdstad Helsinki, waar hij gisteren opdook en gesprekken had met leiders van de Scandinavische landen en IJsland.
Volgens het ANP geeft de Oekraïense president vandaag een toespraak met de titel 'Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne'. Ook staat er een ontmoeting met Kamerleden gepland en hij bezoekt het Internationaal Strafhof ICC.
Zelensky zal waarschijnlijk niet bij de dodenherdenking op de Dam zijn. Meer daarover lees je in dit artikel.
Het ICC doet onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Het Internationaal Strafhof heeft in maart laten weten dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin die verantwoordelijk wordt gehouden voor het onwettelijk deporteren van kinderen en het overbrengen van hen van Oekraïens grondgebied naar Rusland.
Verschillende kabinetsleden onder wie premier Mark Rutte zijn al wel enkele keren naar Kyiv gereisd om daar met Zelensky te overleggen. Nederland steunt zijn land sinds de Russische inval met wapens, geld en kennis. Ook trainen Nederlandse militairen Oekraïners.
Oekraïense ministers en parlementariërs komen wel ook regelmatig langs in Den Haag. Rutte en Zelensky hebben vooral telefonisch contact. De president sprak vorig jaar een dikke maand na de aanval de Tweede Kamer toe. Dat gebeurde met een videoverbinding.
Militaire steun
Dit jaar maakt het kabinet 2,5 miljard euro vrij voor steun aan Oekraïne dat op 24 februari vorig jaar werd aangevallen. Het overgrote deel van het bedrag is bedoeld voor militaire steun. Dat gebeurt vooral door direct te kopen bij de wapenindustrie.
Daarnaast is Nederland een van de aanjagers van een tribunaal waar de verantwoordelijken van de oorlog zouden moeten terechtstaan. Nederlandse marechaussees speuren onder de vlag van het ICC in Oekraïne naar bewijzen van oorlogsmisdaden.
