Ga naar de inhoud
Vrouwenkoersen

Wielerbond UCI verdedigt beleid na zege transgender vrouw in grote koers

Transgender atleet Austin Killips. Beeld © BELGA

Wielerbond UCI staat ondanks kritiek volledig achter zijn beleid wat betreft de deelname van transgender atleten aan koersen voor vrouwen. Het debat laaide weer op nadat Austin Killips als eerste transgender vrouw zondag een officiële UCI-koers won.

De 27-jarige Killips won de slotetappe en het eindklassement in de Ronde van Gila, een vrouwenwedstrijd in New Mexico.

In tegenstelling tot sommige internationale sportbonden zoals atletiekbond World Athletics, staat de UCI toe dat transgender atleten uitkomen in vrouwenkoersen.

Kritiek

Dat leidde eerder al tot kritiek van de Amerikaanse Inga Thompson, een voormalig olympiër die zei dat het beleid van UCI 'het vrouwenwielrennen de nek omdraait'.

Transgender
Lees ook:
Transgender basketballer mag niet bij Australische vrouwen spelen

Thompson verwees op Twitter naar een onderzoek van een voorname wielrenstersvakbond dat een jaar eerder zou hebben uitgewezen dat 90 procent van de professionele wielrensters bezwaar maakt tegen deelname van transgender personen.

De enquête werd volgens de krant The Telegraph gehouden voordat de CPA, de internationale vakbond voor wielrenners en wielrensters, protest had aangetekend bij de UCI.

Wetenschappelijke kennis

In een reactie stelde de wielerbond UCI te onderkennen dat transgender atleten 'mogelijk willen uitkomen tegen concurrenten in overeenstemming met hun genderidentiteit'.

"De regels van de UCI zijn gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke kennis en worden consequent toegepast", staat in de reactie.

Lucas
Lees ook:
Lucas ging als kind in transitie: 'In de hockeykleedkamer schaamde ik me dood'

De UCI blijft naar eigen zeggen de ontwikkeling van wetenschappelijke bevindingen volgen en kan zijn regels in de toekomst aanpassen 'naarmate de kennis zich verder ontwikkelt'.

Testosteronwaarde

Om deel te kunnen nemen aan vrouwenkoersen moet een transgender atleet twee jaar voor deelname bij de vrouwen een bepaalde (lage) testosteronwaarde overleggen om te kunnen starten.

Die waarde komt overeen met de waardes die worden aangetroffen bij het overgrote deel van de vrouwelijke bevolking, stelt de UCI. Die overgangsperiode werd vorig jaar wel door de wielerbond verdubbeld.

Eerste
Lees ook:
Eerste transgendervrouw in het profvoetbal: 'Voetbal heeft mijn leven gered'

Killips, die in 2019 haar wielercarrière startte, zei maandag zich het onderwerp te voelen van 'een week vol onzin'.

De renster, afgelopen winter veelvuldig actief in veldritten in Europa, schreef op Instagram dat ze dankbaar is 'voor elke kans die ik krijg om samen te leren en te groeien als persoon en atleet'.

In 2021 deed voor het eerst een transgender atleet mee aan de Olympische Spelen. Hoe daarop werd gereageerd zie je in onderstaande video.

Eerste transgender atleet op de Olympische Spelen, maar niet iedereen is het ermee eens

02:02
Een uniek moment in de sportgeschiedenis van transgenders: atleet Laurel Hubbard mocht door nieuwe kwalificatiecriteria als eerste transgender atleet deelnemen aan de Olympische Spelen.