Ga naar de inhoud
Verkiezingen VS

4 redenen waarom Joe Biden herkozen kan worden (en 4 waarom hij het lastig krijgt)

Joe Biden afgelopen week bij het Witte Huis. Beeld © Abaca Press

Met een serie speeches en werkbezoeken is de Amerikaanse president Joe Biden begonnen aan zijn herverkiezingscampagne. Biden heeft vooralsnog geen grote tegenstanders in eigen partij. Correspondent Erik Mouthaan neemt de argumenten met je door die pleiten vóór en tégen Biden.

Vier redenen waarom Biden kan winnen

  1. Donald Trump

Trump heeft een ruime voorsprong ten opzichte van andere Republikeinen die president willen worden. De kans is dus groot dat we in 2024 een herhaling zien van de strijd om het Witte Huis in 2020. Biden won toen, en denkt Trump weer te kunnen verslaan. Trump is niet populair onder zwevende kiezers en kampt ook met negatieve publiciteit omdat hij strafrechtelijk wordt vervolgd.

  1. Democraten zijn verenigd

Senator Bernie Sanders, het geweten van links Amerika, zag af van een gooi naar het Witte Huis en riep zijn jonge, progressieve achterban op om Biden te steunen. De meeste Democraten zijn dan misschien niet superenthousiast over de president, ze vinden wel dat hij het goed doet. Linkse kiezers denken dat de Republikeinse partij afglijdt naar autoritair gedrag en gestopt moet worden. 

  1. Een succesvolle eerste termijn

Als president wist Biden veel van zijn prioriteiten te verwezenlijken: mega-investeringen in infrastructuur en in chiptechnologie, lagere medicijnprijzen, recordhoge werkgelegenheid en een wet die het homohuwelijk vastlegt als een grondrecht. En de VS zou zelfs de klimaatdoelstellingen kunnen halen als de omslag naar de groene energie wordt doorgevoerd die Biden door het parlement wist te loodsen. De president zal het komende jaar hameren op die prestaties. 

  1. Hij is zittend president

Zittende regeringsleiders worden meestal herkozen. In Nederland heet dat de premiersbonus, en de VS kent iets soortgelijks. Kiezers hoeven zich niet af te vragen hoe deze persoon het zal doen als opperbevelhebber, ze zien hem al in de rol. En presidenten hebben ook een voordeel in de campagne: ze reizen rond met het presidentiële vliegtuig, de Air Force One, en alles wat een president zegt, krijgt aandacht, kortom de 'megafoon' is groter.

Oudste
Lees ook:
Oudste Amerikaanse president ooit wil door: 'Leeftijd is discussiepunt'

Vier redenen waarom Biden het wel kan vergeten

  1. Zijn leeftijd

Op verkiezingsdag zal Biden 81 zijn, de oudste kandidaat ooit. Nu al zien Amerikanen hun president soms moeilijk lopen, fluisteren, zijn gedachtegang schijnbaar kwijtraken. Uit peilingen blijkt dat tot wel 70 procent van de bevolking hem te oud vindt voor de baan. Hij kan het afleggen als genoeg Democraten denken: hmm, als hij de kandidaat is, stem ik niet.

  1. Gebrek aan enthousiasme 

De verkiezingen worden in de VS gewonnen door de kandidaat dit het meest losmaakt. Denk aan de historische kandidatuur van Obama, maar ook de opstandige, anti-elitecampagne van Trump. In 2020 won Biden omdat 80 miljoen kiezers af wilden van Trump.  Maar het enthousiasme voor Biden zelf was nooit heel groot. En deze verkiezingen zullen een referendum zijn over hoe hij het doet in het Witte Huis.

  1. Hij regeert superlinks

Studenten van wie de schulden worden kwijtgescholden terwijl kleine ondernemers wel hun leningen moeten afbetalen, mijnwerkers die hun baan verliezen omdat Biden wil dat alles op groene stroom gaat, nieuwe rechten voor transgenders: veel gematigde kiezers vinden dat Biden te links regeert, en kunnen hem daarvoor afstraffen.

  1. Onderzoeken 

Republikeinen hebben sinds kort de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en bijten zich vast in onderzoeken naar Biden en zijn familie. Met name financiële banden tussen Bidens zoon Hunter en andere landen worden onder de loep genomen, maar ook beslissingen die het kabinet nam. Het kan dus zomaar gebeuren dat er nog een schandaal aan het licht komt dat Biden kan beschadigen in de peilingen.

Bekijk ook: Running for president! Dit is waarom de uitputtingsslag in de VS nu al begint

02:36
De stemming is pas in november 2024, toch is de VS al volop bezig met de presidentsverkiezingen. Want de aanloop is lang, vertelt correspondent Erik Mouthaan. Wie verkozen wil worden, moet nu al aan de slag.