Ga naar de inhoud
Reddingsoperatie afgeschaald

Voorlopig laatste evacuatievlucht uit Soedan aangekomen in Jordanië

De voorlopig laatste evacuatievlucht uit Soedan is geland in Jordanië. Beeld © Ministerie van Defensie.

De zevende en voorlopig laatste Nederlandse evacuatievlucht vanuit Soedan is vannacht veilig geland in Aqaba, Jordanië. Het toestel kwam rond 01.00 uur 's nachts aan, meldt het Ministerie van Defensie. Hoeveel mensen aan boord waren van deze vlucht is niet bekendgemaakt.

Het grootste deel van de bij het ministerie bekende Nederlanders is nu weg uit Soedan, zei minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken gisteren. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om minstens 150 Nederlanders. Zo'n 70 van hen gingen op één van de zes eerdere vluchten met een toestel van de luchtmacht mee.

Daarnaast zijn er nog enkele tientallen Nederlanders die geregistreerd staan in Soedan. Het ministerie haalde ook nog ruim 100 mensen van andere nationaliteiten op uit Soedan.

Willem Jongens en Lieke van Tooren woonden allebei in Soedan toen twee weken geleden, zoals Willem het noemt, 'de hel losbrak'. De twee Nederlanders deden gisteravond aan tafel bij Beau hun verhaal:

Willem Jongens werd geëvacueerd uit Soedan: ‘Het was heel eng’

05:35
"Het was verschrikkelijk", zei Willem gisteravond aan tafel bij Beau over de tocht die hij maakte om Soedan te ontvluchten.

Buitenlandse Zaken meldt verder dat in de nacht van woensdag op donderdag 19 Nederlandse evacués uit Soedan zijn aangekomen in Duitsland. "Zij zijn op het vliegveld in Frankfurt opgevangen door medewerkers van de ambassade en konden even later met de bus doorreizen naar Nederland", schrijft het ministerie op Twitter.

De operatie om Nederlanders weg te halen uit Soedan wordt afgeschaald, zei het ministerie gisteren. De zevende vlucht met het C-130 Hercules-transportvliegtuig was voorlopig de laatste.

Medisch team

In Jordanië worden de passagiers opgevangen door een medisch team van defensie en een team van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat consulaire bijstand verleent.

In Soedan vechten het regeringsleger en paramilitairen een bloedige strijd, die tot dusver ten minste meer dan 500 mensen het leven heeft gekost.

Familie
Lees ook:
Familie vermiste Nederlander in Soedan: 'Hij heeft dringend medicijnen nodig'