Ga naar de inhoud
Moord op 3500 gevangenen

Oudste veroordeelde nazi-misdadiger ooit op 102-jarige leeftijd overleden

Josef Schütz toen hij vorig jaar veroordeeld werd. Beeld © DPA

Een 102-jarige voormalige SS'er is overleden. Josef Schütz was vorig jaar de oudste nazi-misdadiger ooit die werd veroordeeld. Hij kreeg vijf jaar celstraf vanwege medeplichtigheid aan de moord op ruim 3500 gevangen in de Tweede Wereldoorlog, maar kwam nooit vast te zitten.

De BBC schrijft over de dood van Josef Schütz. Het is niet duidelijk waar hij aan is overleden.

Vorig jaar juni kreeg Schütz, toen nog 101, te horen dat hij de cel in moest omdat hij tussen 1942 en 1945 bewaker was in het concentratiekamp Sachsenhausen.

Altijd ontkend

Volgens de aanklager was Schütz betrokken bij de executie van Sovjetsoldaten en het vergassen van gevangenen. Zelf hield de Duitser altijd vol onschuldig te zijn. Hij ontkende als bewaker in het SS-concentratiekamp te hebben gewerkt. Hij was destijds naar eigen zeggen boerenknecht.

"Ik heb geen idee waarom ik hier ben", zei Schütz tijdens de rechtszaak. "Ik heb helemaal niets gedaan." Een Duitse historicus had bewijs aangeleverd dat hij wel degelijk kampbewaker was. De rechter ging daar in mee en veroordeelde Schütz. 

Race
Lees ook:
Race tegen de klok: laatste zaken tegen oud-nazi's

In de cel belandde Schütz nooit. Hij ging in hoger beroep en bleef in afwachting daarvan op vrije voeten. Sowieso was de kans klein dat hij daadwerkelijk de cel in moest: eerder hoefden voormalige medewerkers van concentratiekampen niet naar de gevangenis vanwege hun inmiddels hoge leeftijd.

Hoogbejaarde oud-nazi's

Dat mensen zoals Schütz pas recent vervolgd worden voor oorlogsmisdaden heeft alles te maken met een specifieke veroordeling van ruim tien jaar geleden. Toen werd Sobibor-kampbewaker John Demjanjuk als eerste oorlogsmisdadiger voor medeplichtigheid aan 27.900 moorden veroordeeld.

Sindsdien is het hek van de dam en zijn er meer strafzaken gestart tegen hoogbejaarde medeplichtigen van het nazi-regime. Zo werd oud-SS'er Bruno Dey in 2020 veroordeeld tot twee jaar cel vanwege medeplichtigheid aan de dood van duizenden gevangenen in concentratiekamp Stutthof in Polen.