Ga naar de inhoud
Zelfs premier koopt speld

Na racistische reacties tegen Murhaf stroomt het geld binnen bij goededoelenactie

Murhaf en zijn speldjes. Beeld © Johan Nilsson/TT

Hij is nog maar 11 jaar oud, en toch heeft hij al een record te pakken. Murhaf Hamid uit Zweden haalde meer dan twee ton op met een inzamelingsactie voor het goede doel. Zijn actie gaat viraal in het land, onder meer na racistische uitingen richting de jonge asielzoeker.

Bij de jaarlijkse inzamelingsactie verkopen kinderen meibloem-speldjes om geld op te halen voor Zweedse gezinnen die leven in armoede. De kinderen verkopen de spelden aan de deur en online en mogen een deel van de opbrengsten zelf houden.

Voor Murhaf begon de actie moeizaam. Toen hij de speldjes begon te verkopen aan de deur, reageerde niet iedereen daar even positief op. Het jongetje had het idee dat dat te maken had met zijn huidskleur. Een vriend van de familie plaatste daar vervolgens een bericht over op Facebook, waarna de actie van het jongetje viraal ging.

Het bericht kreeg talloze reacties. Veelal positief, maar er kwamen ook veel racistische reacties, onder meer van aanhangers van de grootste rechtse politieke partij Sverigedemokraterna (Zweedse Democraten).

Het leverde een maatschappelijk debat over racisme op. Onder meer politici hekelen de racistische uitlatingen richting een 11-jarig jongetje. In een verklaring hebben de Zweedse Democraten de racistische reacties van hun achterban onacceptabel genoemd.

Premier koopt speld

Het gevolg van alle ophef is dat Murhaf pin na pin verkoopt. Zelfs de premier heeft een speldje gekocht. Murhaf heeft al meer dan 2,4 miljoen Zweedse kronen opgehaald; omgerekend meer dan 200.000 euro. 'Ongekend', zei de directeur van de liefdadigheidsinstelling tegen AFP.

Ophef
Lees ook:
Ophef om inzamelingsactie voor tehuis Gambia: 'Heel schadelijk voor kinderen'

Murhaf is geboren in Zweden en heeft Ethiopische ouders, maar asiel heeft hij nog niet. In Zweden krijg je dat niet automatisch bij je geboorte als je ouders nog geen verblijfsvergunning hebben. Tegen het Zweedse SVT vertelde hij dat hij het liefste een verblijfsvergunning zou kopen. Gezien dat niet kan denkt hij in plaats daarvan aan kleding, schoenen, een mobiele telefoon en wat spullen voor zijn familie.

De speldjes-actie loopt nog tot 3 mei. Waarschijnlijk zal Murhaf nog wel iets meer dan alleen nieuwe schoenen kunnen kopen.