Ga naar de inhoud
IS-leider

Taliban doden brein achter bomaanslag bij luchthaven Kabul in 2021

Rook boven de luchthaven van Kabul na de bomaanslag in 2021. Beeld © ANP / AP

De taliban hebben een man om het leven gebracht die waarschijnlijk het brein was achter een bomaanslag bij de luchthaven van Kabul in 2021. Bij die zelfmoordaanslag kwamen 170 Afghaanse burgers en 13 Amerikaanse militairen om het leven. De aanslag kwam op het moment dat mensen Afghanistan massaal probeerden te verlaten via het vliegveld van Kabul.

Het brein achter de aanslag is enkele weken geleden al door de taliban om het leven gebracht, melden anonieme bronnen binnen de Amerikaanse regering aan verschillende media.

Weinig details

Een naam is niet bekendgemaakt, maar verschillende bronnen zeggen tegen The New York Times dat het om een leider van de Islamitische Staat (IS) gaat.

Het is niet duidelijk of de taliban de man bewust hebben geëxecuteerd of dat de persoon bij een van de vele gevechten tussen de taliban en IS om het leven is gekomen.

De informatie komt van Amerikaanse inlichtingendiensten. Details uit Afghanistan zijn schaars sinds de taliban er de macht grepen.

Witte
Lees ook:
Witte Huis: chaotisch vertrek uit Afghanistan schuld van Trump

De man zou het brein zijn geweest achter de dodelijke zelfmoordaanslag in augustus 2021.

Er waren signalen

De taliban hadden onverwachts snel de macht gegrepen in Afghanistan en mensen probeerden het land massaal te verlaten via de luchthaven van Kabul. De chaos was enorm en er waren aanwijzingen dat er een aanslag werd voorbereid.

De zelfmoordaanslag kwam enkele uren nadat westerse landen burgers hadden opgeroepen niet meer naar het vliegveld te komen omdat het te gevaarlijk werd. Bekijk hier de verhalen van ooggetuigen:

Ooggetuige aanslag Kabul: 'Ik heb gewonden in een karretje vervoerd'

01:14
'Het was erg druk en toen klonk de zware explosie.'