Ga naar de inhoud
Inclusieve poppen

Eerste barbie met syndroom van Down op de markt

De barbie met het syndroom van Down Beeld © Mattel

Je ziet het misschien niet meteen, maar de nieuwste barbie van speelgoedfabrikant Mattel heeft het syndroom van Down. Het merk wil zo 'nog meer kinderen aanspreken met een barbie waarin ze zichzelf herkennen en die hun omgeving weerspiegelt'.

De barbie is in nauwe samenwerking met de Amerikaanse patiëntenorganisatie voor mensen en hun naasten met het syndroom van Down gemaakt. Ook medici hebben de barbie beoordeeld.

'Een getrouwe weergave'

Het gezicht en het lichaam van de nieuwe pop zijn volgens hen 'een getrouwe weergave' van vrouwen met het syndroom van Down. Zo is de pop korter en heeft ze een langer bovenlijf. "Het gezicht is ronder, met kleinere oren en een platte neusbrug, terwijl de amandelvormige ogen lichtjes schuin staan", aldus de speelgoedfabrikant.

Ook de handen zien er net iets anders uit, zo loopt er over de breedte van de hand een lijn, de zogenaamde viervinger handlijn: een kenmerk dat vaak wordt geassocieerd met mensen met het syndroom van Down. "Deze barbie is een enorme stap voorwaarts in de stap naar inclusiviteit, het is een moment dat we vieren."

Ook al andere inclusieve barbies

De barbie is toegevoegd aan de inclusieve poppenlijn die onder meer bestaat uit een pop met de huidaandoening vitiligo, waarbij het ontbreken van pigment lichte plekken op de huid veroorzaakt, een pop in een rolstoel, een Ken met een beenprothese en een pop met een gehoorapparaat.