Ga naar de inhoud
Onderdeel lasterzaak

Presentator Tucker Carlson per direct weg bij Fox News

Tucker Carlson Beeld © Zuma Press / Brian Cahn

In de nasleep van een grote lasterzaak tegen Fox News, waarin de Amerikaanse zender heeft toegegeven leugens te verspreiden over verkiezingsfraude, verlaat presentator Tucker Carlson de zender per direct. Carlson is een van de bekendste gezichten van de nieuwszender en was al zes jaar te zien.

Zijn laatste uitzending was afgelopen vrijdag. Een nieuwe uitzending met Carlson komt niet meer.

Fox News heeft Carlson voor zijn werkzaamheden als presentator en zijn bijdragen van voor die tijd bedankt en stelt dat beide partijen hebben besloten om niet samen verder te gaan.

Lasterzaak

Afgelopen week schikte Fox News nog voor 787,5 miljoen dollar met een fabrikant van de apparatuur van stemmachines in een lasterzaak.

Tucker Carlson was ook onderdeel van die zaak, omdat hij tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2020 leugens verspreidde over mogelijke fraude met de stemmachines. Uit e-mails en sms'jes bleek dat hij zelf niet geloofde dat er was gefraudeerd.

Pikante
Lees ook:
Pikante lasterzaak van start: verspreidde Fox News doelbewust leugens?

Carlson is daarnaast omstreden door zijn conservatieve uitspraken, onder meer over racisme en LHBTI-kwesties.

Zijn programma wordt voorlopig gepresenteerd door verschillende presentatoren, tot een opvolger bekend is.

Ontslag bij CNN

Een andere Amerikaanse nieuwszender, CNN, heeft ook plots een populaire presentator, Don Lemon, ontslagen. Lemon was zeventien jaar lang een van de bekendste gezichten van de omroep.

Hij is naar eigen zeggen aan de kant geschoven zonder dat iemand van CNN het had aangekondigd of erover had overlegd. Hij zou het ontslag van een medewerker hebben vernomen.

Eerder dit jaar raakte Lemon in opspraak over vermeende seksistische uitspraken en vermeend grensoverschrijdend gedrag richting vrouwen tijdens zijn loopbaan bij CNN.

Ook zijn recente opmerking over een 51-jarige Republikeinse politica, Nikki Haley, is bij velen verkeerd gevallen. Hij zei dat Haley beter geen presidentskandidaat zou moeten zijn 'omdat ze niet in haar beste jaren is'.