Ga naar de inhoud
Vroeg in het jaar

Uitzonderlijke hittegolf Spanje: temperaturen mogelijk tot 40 graden

Terwijl wij in Nederland klagen over het tegenvallende lenteweer, kampen ze in Spanje met een extreem vroege hittegolf. In het zuiden van het land kunnen de temperaturen oplopen tot maar liefst 40 graden. Zo vroeg in het jaar is dat uitzonderlijk.

Dit jaar is het al heel vroeg extreem warm. Vooral in het zuiden van Spanje in de streek Andalusië. "In Sevilla is het vandaag rond de 32 graden, terwijl het er nu ongeveer 25 graden hoort te zijn. Dat is een flink verschil van 7 graden", zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar.

Recordhoogte temperaturen

De verwachting is dat de temperaturen verderop in de week nog verder zullen toenemen. Volgens Middendorp kan het 37, 38 graden worden en plaatselijk zelfs 40 graden.

"Als dat gebeurt, dan is er een nieuw record voor de maand april. Tot nu toe was de hoogst gemeten temperatuur in Spanje in april 37,4 graden. Dit record zou met één à twee graden kunnen worden verbroken."

Geen
Lees ook:
Geen druppel uit de kraan: Spanje stevent door droogte af op noodtoestand

Rol klimaatverandering

"Er zijn verschillende oorzaken voor de hittegolf", legt Middendorp uit. "Spanje ligt momenteel tussen een lage- en een hogedrukgebied in. Het hogedrukgebied zorgt voor veel zon en het lage drukgebied zorgt voor een toevoer van warme wind uit het zuidwesten."

Een andere indicator voor het warme weer is klimaatverandering. "Door de opwarming van de aarde 'verwoestijnt' Spanje. Door hoge temperaturen ontstaat er meer verdamping, waardoor de grond gortdroog wordt. Dat zorgt weer voor droge warme lucht. Momenteel is de grond erg droog als gevolg van een winter met weinig neerslag. Dat is mede de verklaring voor deze hitte zo vroeg in het jaar."

Waar wij hier wat meer zon zouden willen zien, zijn er in Spanje juist zorgen rondom de hitte. Zo is er in sommige plaatsen drinkwaterschaarste. In een dorpje in de buurt van Córdoba staat het water in een stuwmeer zo laag dat er geen drinkwater meer uit de kraan komt. In meer stuwmeren is de waterstand erg laag.

Ook voor de landbouw zijn de weersomstandigheden zeer ongunstig. De grond is droog, gewassen groeien niet goed en er is te weinig water voor besproeiing. Dit baart Spanjaarden zorgen. De zomer moet er immers nog aan komen.

Ook de vakantiegangers die in de meivakantie naar Spanje gaan, kunnen er wat van merken. "Als je een hotel met zwembad hebt geboekt, zou ik wel even informeren of het zwembad gevuld is", aldus Middendorp.

Bekijk: Verzonken dorp in Spanje weer te zien door extreme droogte

02:00
Aceredo, een dorp in Spanje dat jaren geleden onder water werd gezet voor een groot reservoir, is weer boven gekomen door extreme droogte. Voor de één een emotionele herinnering, voor de ander gewoon een bijzonder tafereel.