Ga naar de inhoud
Fontein nu beschermd

Feyenoordfans niet welkom in Rome, maar ze zijn er toch: 'Geen sjaal mee'

Italiaanse politie bij de Barcaccia-fontein. Beeld © ANP

De bedoeling was: geen Feyenoorders in Rome voor de wedstrijd tegen AS Roma. Maar in Rome zijn ze niet gek. Uiteraard zijn er tóch Rotterdammers, en dus wordt bijvoorbeeld de Barcaccia-fontein met hekken beschermd. De stad staat op scherp, ziet ook correspondent Anouk Boone.

"Het lijkt stilte voor de storm", zegt Boone op de ochtend voor de wedstrijd. "Er was rond 6, 7 uur in de ochtend al veel politie op de been. Bepaalde plekken met symbolische waarde worden extra bewaakt."

1,5 miljoen schade aan fontein

Dat laatste gebeurt omdat het in 2015 helemaal misging in de binnenstad van Rome met Feyenoordfans. De eerdergenoemde Barcaccia-fontein werd toen vernield voor de wedstrijd die Roma en Feyenoord tegen elkaar zouden spelen. Schade aan de fontein toen: 1,5 miljoen euro. Zo zag de fontein er toen uit:

In Italië doen ze er alles aan om herhaling te voorkomen. 1500 agenten zijn er op de been, vertelt Boone. "En ook vliegvelden worden al enkele dagen extra gemonitord om Feyenoorders te onderscheppen." Als ze de fout in gaan zal er kordaat worden opgetreden.

Feyenoordfan Jan is er wel

Niet afreizen lijkt dus de meest logische optie voor supporters van Feyenoord, maar ze zijn er toch. Bij de supportersvereniging FSV De Feijenoorder kunnen ze lastig inschatten hoeveel fans er toch naar Italië zijn afgereisd. "Ik denk wel honderden, maar het kunnen er ook meer dan duizend zijn", zegt Carli Klijn van de fanclub.

Dat ze er zijn, ziet ook correspondent Boone. "We hebben maar geen sjaals en shirts meegenomen", zegt supporter Jan. "We hebben wel kaarten, via-via geregeld."

'Odio Rotterdam'

Jan zegt het jammer te vinden dat de wedstrijd dit keer niet beleefd kan worden zoals hij dat het liefst doet: met Feyenoorders om zich heen. "Maar wij gaan ons zeker netjes gedragen. Ik heb een Italiaanse vrouw en wilde hier dus wel naartoe."

De Italiaanse fans zelf zijn de wedstrijd van 2015 ook nog niet vergeten. In de stad zijn meerdere Roma-supporters op de been die 'Odio Rotterdam' schreeuwen. Vrij vertaald: 'haat aan Rotterdam'. De beelden zie je hieronder:

En ook met stickers laten Roma-aanhangers weten wat ze van Feyenoord vinden:
 

Ondertussen maken ondernemers in de buurt van de Barcaccia-fontein zich op voor een hete middag. "Ik ben erop voorbereid om meteen te sluiten als het onrustig wordt", zegt ondernemer Massimiliano, die een pastazaak runt aan het plein. "Maar ik maak me niet heel veel zorgen, de politie is goed vertegenwoordigd."

De wedstrijd zelf is vanavond om 21.00 uur in Stadio Olimpico. Feyenoord won in Rotterdam met 1-0.