Ga naar de inhoud
Veiling Zwitserland

Particulier koopt T-rex Trinity voor 5 miljoen: 'Eigen dino heel hip onder rijkaards'

T-rex Trinity. Beeld © EPA

Het skelet van T-rex Trinity is vandaag geveild in Zwitserland voor omgerekend 5 miljoen euro. Het was voor het eerst dat een skelet van een Tyrannosaurus rex in Europa werd verhandeld. De koper was geen museum, maar een particulier. Liefhebbers zijn daar bezorgd over.

Dinoliefhebber Gijs Rademaker, opiniepeiler voor RTL Nieuws, maakt samen met collega-liefhebber Maarten van Rossem de Dinocast, een podcast over dinosauriërs. Mensen uit 'de dinowereld' hadden volgens Rademaker enorm naar de veiling uitgekeken, maar waren ook bezorgd om wíe het hoogst zou bieden.

Blijft in Europa

Verwacht was dat het skelet tussen de 5 en 8 miljoen euro zou opbrengen. Het veilinghuis heeft bekendgemaakt dat de koper een particulier is en dat het skelet in elk geval in Europa blijft. Of de nieuwe eigenaar bereid is het eventueel uit te lenen aan een museum, is nog maar de vraag. 

Maak kennis met T-rex Trinity in deze video:

Europese primeur: T-rex onder de veilinghamer

00:47

'Heel hip'

Een T-rex in je woonkamer klinkt misschien vreemd, maar volgens Rademaker is een T-rex de laatste jaren gewild geraakt onder filmsterren en andere miljonairs. Zo staan Leonardo DiCaprio en Nicolas Cage er bijvoorbeeld om bekend dat ze tegen elkaar opbieden om dinosaurusbotten te bemachtigen. 

"Het is tegenwoordig gewoon heel hip om een grote dino te hebben", zegt Rademaker. "Maar je moet er wel een gigantische woonkamer hebben", grapt hij. T-rex Trinity is namelijk bijna 4 meter hoog en ruim 11,5 meter lang.

Is
Lees ook:
Is Trix eigenlijk wel een T. rex? Amerikaanse onderzoekers twijfelen

Miljoenen euro's

Aan zo'n T-rex zit ook een behoorlijk prijskaartje. 5 miljoen euro in dit geval. De hoogte van het bedrag hangt mede af van de compleetheid van het skelet. "Trinity is voor 50,17 procent compleet", legt Rademaker uit.

Dat betekent dat meer dan de helft van het skelet uit échte botten bestaat. Daar moet wel bij worden gemeld dat Trinity een samenstelling is van drie T-rexen. In 2020 ging één van de meest complete T-rexen, Stan, in New York onder de hamer voor ruim 27 miljoen euro.

Hoe de botten eruitzien is volgens Rademaker ook belangrijk. Verder heeft de T-rex een emotionele waarde. "Het is een T-rex, een van de grootste landroofdieren die ooit hebben rondgelopen. Dat trekt mensen", legt de dinoliefhebber uit.

Museum of miljonair?

De trend om een dinosaurus in huis te hebben, maakt het voor musea lastig om dit soort historische hoogtepunten tentoon te stellen. Volgens Rademaker hoopten mensen in de dinowereld dat Trinity niet door een rijk individu zou worden gekocht, maar dat een museum het hoogste bod zou uitbrengen. "Dan kunnen we het allemaal gaan zien en blijft zo'n prachtig skelet als dit ook toegankelijk voor wetenschappers."

Klein
Lees ook:
Klein maar zeer verfijnd Chinees kopje levert 23 miljoen euro op

Voor de liefhebbers is er nog wel een museumvriendelijk alternatief: de tanden van een T-rex. "Die beesten verliezen tanden als een gek", zegt Rademaker. "Voor enkele tientallen tot enkele honderden euro's koop je een T-rextand."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS