Ga naar de inhoud
Pensioenhervormingen

Demonstraties in Frankrijk barsten los na tv-toespraak Macron

Demonstranten in Parijs. Beeld © ANP / Anadolu Agency

Nadat de Franse president Emmanuel Macron gisterenavond een tv-toespraak hield over het doorvoeren van de wet rondom de pensioenhervormingen, ontstonden in een aantal Franse steden opnieuw protesten tegen zijn besluit.

In onder meer Lyon liep het uit de hand, schrijft de Franse krant Le Monde. Zo werd er brand gesticht bij het politiebureau, werd er ingebroken in het gemeentehuis en werden er leuzen op muren geschilderd.

'Macron, treed af'

Al tijdens de televisietoespraak ontstonden menigten in Franse steden en stonden boze mensen op pannen te slaan uit protest. Later op de avond waren volgens de autoriteiten in Parijs zo'n 2000 demonstranten op de been. Er werd "Macron, treed af" geroepen.

Ook in de steden Caen, Rennes en Nantes werd door honderden mensen geprotesteerd tegen de toespraak. Macron reageerde maandagavond laat in een tweet op de jongste demonstraties: "Niemand, vooral ik niet, kan hier doof voor blijven".

Op beelden op sociale media was te zien hoe in onder meer Parijs voorwerpen op straat werden gegooid en de politie ingreep.

Felle kritiek op Macron

Macron, die eerder in zijn tv-toespraak al had gezegd dat hij de woede van het volk snapt, beloofde maandagavond via Twitter opnieuw 'het land weer op te bouwen' en 'niet toe te geven aan de verdeeldheid'.

Op zijn toespraak was eerder felle kritiek. Vakbondsleider Sophie Binet zei dat die 'door ChatGPT geschreven had kunnen zijn'. Belangrijke oppositieleiders vonden dat Macron 'buiten de realiteit' staat.

Honderden
Lees ook:
Honderden arrestaties na Franse rellen om pensioenplannen