Ga naar de inhoud
Ziekenhuisvoorraden op

WHO: 83 doden in Soedan en ruim 1100 mensen gewond door aanhoudend geweld

Bewoners begroeten het Soedanese leger in Port Soedan. Beeld © ANP / AFP

Afgelopen weekend heeft het aanhoudende geweld in Soedan zeker 83 mensen het leven gekost. Ook raakten ruim 1100 mensen gewond en zouden ziekenhuizen door hun voorraden heen zijn. Dit meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De WHO meldt dat de negen ziekenhuizen in Soedans hoofdstad Khartoum grote moeite hebben medische zorg te geven aan alle gewonden. Bovendien raken ze door hun voorraden medische middelen heen.

Infuusvloeistoffen en donorbloed

Onder meer infuusvloeistoffen, benodigdheden voor bloedtransfusies en andere essentiële voorraden raken of zijn op. En er is niet genoeg donorbloed.

'We
Lees ook:
'We werden wakker met schoten en explosies', Harmen kan huis niet uit in Soedan

Ook valt de stroom geregeld uit en is er geen brandstof voor de noodgenerators. Daarnaast worden diverse specialisten zoals anesthesiologen vermist.

Paramilitaire groep tegen het leger

Soedan werd zaterdag opgeschrikt door geweld tussen de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) en het Soedanese leger.

Het geweld hield gisteren aan, toen door getuigen aanhoudende explosies en wapengeweld werden gemeld in onder meer Khartoum en omgeving, waar tanks door de straten reden en gevechtsvliegtuigen overvlogen.

Vluchtroute humanitaire zaken

Het Soedanese leger en de RSF hebben gisteren ingestemd met een voorstel van de Verenigde Naties om een vluchtroute te openen voor humanitaire zaken. De humanitaire corridor kan iedere dag drie uur lang gebruikt worden.

Wel stelt het leger als voorwaarde dat het het recht behoudt om in te grijpen als 'de opstandige paramilitairen overtredingen begaan'.

Zware
Lees ook:
Zware gevechten om controle Soedan, tientallen doden