Ga naar de inhoud
Van 62 naar 64 jaar

President Macron ondertekent omstreden Franse pensioenwet

Macron bezocht gisteren de restauratie van de Notre Dame. Beeld © SIPA

De Franse president Emmanuel Macron heeft de omstreden wet ondertekend waarmee de pensioenleeftijd in Frankrijk met twee jaar wordt verhoogd van 62 naar 64 jaar. Vandaag is de wet officieel gepubliceerd.

De weg was vrij voor Macron om de wet te ondertekenen nadat de Grondwettelijke Raad had geoordeeld dat de belangrijkste elementen van de omstreden Franse pensioenhervormingen niet in strijd zijn met de grondwet. Zes kleinere maatregelen die onderdeel uitmaakten van het pakket werden afgewezen.

Franse
Lees ook:
Franse rechter geeft groen licht voor pensioenplannen Macron

De regering drukte de omstreden pensioenhervormingen door zonder dat het parlement erover stemde. De afgelopen maanden werd er massaal gedemonstreerd en gestaakt in Frankrijk, maar Macron hield vast aan de hervormingen.

Ook tijdens het bezoek van Macron aan Nederland waren er protesten. Twee mensen werden deze week opgepakt toen ze op de UvA op Macron afrenden:

Politie pakt man en vrouw op die op president Macron afrennen

00:45
Ze renden op Macron af en zongen een populair protestlied dat onder meer wordt gezongen bij pensioenprotesten in Frankrijk.

Naar verwachting wordt ook vandaag weer gedemonstreerd. De vakbonden hebben bovendien opgeroepen tot een nieuwe grote protestdag op 1 mei, de Dag van de Arbeid.

Een uitnodiging om met Macron in gesprek te gaan hebben de bonden naast zich neergelegd. Volgens peilingen is de populariteit van Macron gedaald naar bijna het laagste niveau ooit.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update