Ga naar de inhoud
Binnen 48 uur ondertekenen

Franse rechter geeft groen licht voor pensioenplannen Macron

Ook gisteren gingen demonstranten weer massaal de straat op in Parijs. Beeld © ANP

De Franse president Emmanuel Macron kan zijn pensioenplannen voortzetten. De belangrijkste elementen van de omstreden hervormingen zijn niet in strijd met de grondwet, oordeelt de Franse Grondwettelijke Raad. Het negenkoppige rechtscollege onder leiding van oud-premier Laurent Fabius zet bovendien een streep door een eventueel referendum over de kwestie.

De uitspraak is een grote meevaller voor de regering van president Macron. Hij wil de pensioenleeftijd in Frankrijk verhogen van 62 naar 64 jaar omdat het huidige stelsel onbetaalbaar wordt.

Honderden gewonden

Zes minder belangrijke maatregelen worden door de rechter weliswaar geschrapt, maar Macrons belangrijkste - de verhoging van de pensioenleeftijd- wordt door het rechtscollege intact gelaten. Macron zal de wet volgens Franse media binnen 48 uur ondertekenen. Die zou dan op 1 september van kracht worden.

Sinds de plannen bekend werden, laaide in het land een storm van protest op. In vele Franse steden gingen duizenden mensen de straat op. Daarbij werden vernielingen aangericht en kwam het vaak tot gewelddadige confrontaties met de ordetroepen. Aan weerszijden raakten vele honderden mensen gewond.

Brandstichting en vernielingen: rellen in Parijs om verhoging pensioenleeftijd

00:38

Het kabinet drukte de plannen ook door in het Huis van Afgevaardigden, wat de onvrede bij de bevolking nog eens aanwakkerde. Een stemming die gepland stond voor 16 maart, werd op het laatste moment afgeblazen door premier Elisabeth Borne. Dat gebeurde door een artikel uit de grondwet in te zetten, waardoor het parlement buitenspel werd gezet. Die stap werd door de vakbonden verfoeilijkt, en ook linkse parlementariërs spraken er schande van. Uit protest zongen zij het volkslied in de Assemblée, het Franse parlement.

Demonstratieverbod genegeerd

Ondanks de stevige protesten hield Macron vast aan zijn plannen. Hij had de vakbonden al uitgenodigd voor een gesprek dinsdag, ongeacht de beslissing van de Grondwettelijke Raad. Maar die reageerden vandaag met een verklaring: "Gezien de massale afwijzing van deze hervorming, verzoeken de vakbonden hem plechtig om deze wet niet af te kondigen, de enige manier om de woede die in het land wordt geuit te bedaren."

Vakbondsleider Sophie Binet voegde toe dat geen enkele vakbond met Macron in gesprek meer wil als hij de wet ondertekent. Zij riep op tot nieuwe stakingen.

Vakbonden en de oppositie laten het er niet bij zitten. Zo zwoer de extreemlinkse leider Jean-Luc Mélenchon de strijd tegen de pensioenhervorming voort te zetten. Het rechts-populistische boegbeeld Marine Le Pen zei dat het lot van de hervorming ondanks het besluit 'niet bezegeld' is.

Rond het gerechtsgebouw in het centrum van Parijs zijn hoge versperringen aangebracht. Er geldt een demonstratieverbod, maar daarvan trokken demonstranten zich vandaag niets aan. Ook elders in het land werd actiegevoerd.

440
Lees ook:
440 agenten gewond bij Franse protesten, koning Charles stelt bezoek uit