Ga naar de inhoud
10 minuten van tevoren

Lancering ruimtesonde naar Jupiter op laatste moment afgeblazen

De lancering van Juice werd 10 minuten van tevoren afgeblazen. Beeld © Alamy Limited

De lancering van de ruimtesonde naar Jupiter is niet doorgegaan. Bijna 10 minuten voordat de draagraket zou opstijgen, stopte het aftellen.

De Europese Ruimteorganisatie ESA besloot dat het risico op bliksem bij de lanceerbasis in Frans-Guyana te groot was. De volgende mogelijkheid is morgenmiddag om 14.14 uur Nederlandse tijd.

Dikke korst ijs 

Boven in de draagraket zit de Jupiter Icy Moons Explorer (Juice), die naar de planeet Jupiter moet vliegen. Rond Jupiter draaien ongeveer honderd manen. Drie daarvan (Ganymedes, Callisto en Europa) hebben een oppervlak van een dikke korst ijs, met eronder mogelijk vloeibaar water. Als dat inderdaad zo is, dan zou daar misschien leven mogelijk kunnen zijn, of was daar vroeger misschien leven mogelijk. 

Om bij Jupiter te komen, moet de sonde een lange reis maken door het zonnestelsel. De sonde draait daarbij in steeds grotere banen rond de zon en gebruikt de zwaartekracht om genoeg snelheid te maken voor de oversteek.

In 2031 komt hij als het goed is aan op Jupiter, waarna hij in 2034 doorvliegt naar de maan Ganymedes. Daar zal de missie eindigen. De sonde slaat daar in 2035 in, zo is het plan, wanneer alle brandstof op is. Het is de eerste keer dat een satelliet rond een andere maan dan onze eigen maan gaat draaien.

Nederlands tintje

Aan de sonde zit een Nederlands tintje: de TU Delft heeft onder meer een instrument gebouwd waarmee de vluchtleiding tot op 100 meter nauwkeurig kan bepalen waar de satelliet vliegt en met welke snelheid. Daardoor kan meer worden gezegd over de zwaartekracht rond Jupiter.

Ook heeft de TU Delft een instrument gebouwd dat de afstand van het vaartuig tot Jupiter en de manen meet. Dat moet helpen om de hoogteverschillen op de manen in kaart te brengen.

Ruimtesonde
Lees ook:
Ruimtesonde met Nederlands tintje vertrekt richting Jupiter (en arriveert in 2031)