Ga naar de inhoud
Hoogste aantal sinds 2015

Iran executeerde 582 mensen, critici spreken van 'executiemachine'

Vrouwen protesteren na de dood van Masha Amini. Beeld © Abaca Press

Iran heeft vorig jaar het hoogste aantal executies sinds 2015 uitgevoerd. Twee mensenrechtenorganisaties, waaronder Iran Human Rights (IHR), zeggen dat het land vorig jaar tenminste 582 mensen heeft opgehangen.

Daarmee heeft Iran 75 procent meer executies uitgevoerd dan in 2021. Toen werden 333 executies uitgevoerd.

'Executiemachine'

IHR en het Franse Ensemble contre la peine de mort (Samen tegen de doodstraf) noemen Iran een angstaanjagende 'executiemachine'.

In september vorig jaar braken protesten uit na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf enkele dagen nadat ze door de zedenpolitie gearresteerd werd voor het schenden van de kledingvoorschriften.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de Iraanse mannen die dit weekend werden geëxecuteerd

De Iraanse autoriteiten onderdrukken de protesten fel en executeerden al vier (jonge) demonstranten. Veel anderen hangt de doodstraf nog boven het hoofd. Volgens IHR-directeur Mahmood Amiry Moghaddam hebben de Iraanse autoriteiten vorig jaar de executies van gevangenen opgevoerd om de bevolking angst aan te jagen.

De executies van demonstranten, veel van hen twintigers, leidden internationaal tot een storm van kritiek op het Iraanse regime. Waarom het desondanks moeilijk is om het regime omver te werpen, leggen we uit in onderstaande video.

Dit is waarom het zo moeilijk is om het Iraanse regime omver te werpen

08:13