Ga naar de inhoud
Fascinatie voor wapens

Geheime overheidsdocumenten zouden zijn gelekt door medewerker legerbasis

Het Pentagon in Virginia. Foto ter illustratie. Beeld © EPA

De persoon die geheime Amerikaanse overheidsdocumenten lekte, werkte op een militaire basis. De documenten bevatten onder meer gevoelige informatie over de oorlog in Oekraïne.

De eerste papieren werden eind vorig jaar gedeeld in een chatgroep op de berichtendienst Discord. Ze werden daar gedeeld door een twintiger die de groep leidde en zichzelf OG noemde. OG zei dat hij de documenten had meegenomen van zijn werk op de basis.

Ware identiteit

The Washington Post sprak bronnen die meer zouden weten over de gelekte documenten. De Amerikaanse krant baseert zich op gesprekken met twee leden van de chatgroep die zeggen OG's ware identiteit te kennen. De krant las berichten uit de chatgroep en analyseerde zo'n driehonderd foto's van geheime documenten, die grotendeels nog niet ergens anders gepubliceerd zouden zijn.

The Washington Post zegt ook te beschikken over een stemopname, foto's en een video van OG.

Commentaar

In eerste instantie deelde OG de documenten woord voor woord. Ook voorzag hij de stukken van commentaar, onder meer om het jargon van de inlichtingendienst uit te leggen.

Andere leden van de groep lazen de lange berichten niet en het kostte OG veel tijd om de stukken zelf te typen. Daardoor stapte hij later over op foto's van de geheime stukken.

'Weggesmokkelde'
Lees ook:
'Weggesmokkelde' staatsgeheimen VS gelekt op gameplatform: 'Erg slordig'

De twee groepsleden waarmee de krant sprak, herkenden in sommige foto's op de achtergrond delen van de kamer waarin OG ook wel videoboodschappen voor hen opnam.

Op uitnodiging

De chatgroep bestond volgens de krant sinds 2020 en was alleen toegankelijk op uitnodiging. De groep had ongeveer twintig leden, voornamelijk jongens en jongemannen. Ze deelden een fascinatie voor 'wapens, militaire uitrusting en God'.

OG publiceerde er sinds eind vorig jaar enkele documenten per week. De stukken werden uiteindelijk ook op andere sociale media gedeeld.

Onderzoek

Het Amerikaanse ministerie van Defensie onderzoekt de authenticiteit van de documenten. Daarnaast wordt een inschatting gemaakt van de gevaren die het lek hebben voor de veiligheid van de VS en andere landen.

Pentagon
Lees ook:
Pentagon onderzoekt gevolgen gelekte overheidsdocumenten

Het ministerie van Justitie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het lek.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update