Ga naar de inhoud
Vijftig commando's uit VK

Nederlandse commando actief in oorlog Oekraïne, blijkt na lek

Oekraïense soldaten op een tank nabij de frontlinie in Bachmoet. Beeld © ANP / Muhammed Enes Yildirim

Uit de uitgelekte Amerikaanse defensiedocumenten blijkt dat één Nederlandse commando actief is in Oekraïne. Samen met tientallen andere westerse commando's zou de Nederlander aanwezig zijn in het land dat door Rusland is binnengevallen. Het nieuws is niet bevestigd door het Nederlandse ministerie van Defensie.

Dat meldt de Britse omroep BBC na analyse van de gelekte documenten. Vertrouwelijke informatie van het ministerie van Defensie lekte uit via sociale media, en bevatte onder andere informatie over de oorlog in Oekraïne.

De meeste leden van speciale eenheden in Oekraïne komen volgens de documenten uit het Verenigd Koninkrijk, namelijk vijftig. De rest zou komen uit Letland (17), Frankrijk (15), de Verenigde Staten (14) en Nederland (1). Het is niet duidelijk waar de commando's gestationeerd zijn of wat voor werk ze daar zouden doen.

Oorlog tegen de NAVO

Rusland speculeert al maanden over de aanwezigheid van westerse troepen in Oekraïne. Moskou heeft het vaak over een oorlog tegen de NAVO. Geen van de genoemde landen heeft gereageerd op de bewering dat hun commando's daar zijn.

Verschillende regeringen melden wel dat niet alle informatie in de uitgelekte documenten te vertrouwen is. Zo lijkt er bijvoorbeeld te zijn geknoeid met de schattingen van het dodental van soldaten aan beide kanten. Maar het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft wel toegegeven dat veel van de documenten authentiek zijn.

'Weggesmokkelde'
Lees ook:
'Weggesmokkelde' staatsgeheimen VS gelekt op gameplatform: 'Erg slordig'