Ga naar de inhoud
Mad Magazine

Bekende striptekenaar Al Jaffee op 102-jarige leeftijd overleden

Al Jaffee aan het werk in zijn huis in 2010. Beeld © ANP / The New York Times Syndication

De Amerikaanse striptekenaar Al Jaffee is gisteren overleden in een ziekenhuis in Manhattan aan meervoudig orgaanfalen. De bekende cartoonist is 102 jaar oud geworden.

Jaffee wordt gezien als een van de belangrijkste striptekenaars ooit. De Amerikaanse krant The Washington Post omschrijft hem als "de langstzittende medewerker van Mad Magazine en een van de bepalende stemmen van dat tijdschrift toen het uitgroeide tot een must-read binnen de tegencultuur vanaf de jaren vijftig tot en met de Vietnamoorlog en daarna".

Fold-ins

Jaffee is blijven tekenen tot hij al ver in de negentig jaar oud was. Bekende rubrieken van zijn hand in het satirische Mad waren Snappy Answers to Stupid Questions en Al Jaffee’s Mad Inventions. 

Ook zijn anti-oorlogcartoons Hawks & Doves, die hij tekende tijdens de Vietnamoorlog, waren erg populair. Maar vooral legendarisch waren zijn zogenaamde fold-ins: cartoons die pas verschenen zodra lezers de achterpagina van Mad op de juiste manier vouwden.

Onder anderen de hedendaagse komieken Jon Stewart en Stephen Colbert waren fans van zijn werk.

Op 99e met pensioen

Jaffee startte in 1955 al met het tekenen voor Mad Magazine, dat drie jaar daarvoor was opgericht. Pas in 2020, toen hij al 99 jaar oud was, ging Jaffee met pensioen. Volgens website Variety en het Guinness book of World Records is hij daarmee wereldrecordhouder. Niemand is ooit langer striptekenaar geweest dan hij. 

In al die jaren bleef Jaffee als freelancer aan het werk. Hij werkte nooit voor Mad in vaste dienst. 

Mad verscheen tussen 1964 tot 1996 ook in een Nederlandstalige editie, onder de titel: 's Neerlands MAD. Daarin verschenen zowel Amerikaanse cartoons als het werk van Nederlandse tekenaars.

Cartoonisten
Lees ook:
Cartoonisten 5 jaar na Charlie Hebdo: 'We denken nu wel 10 keer na'