Ga naar de inhoud
Vanwege grote onrust

Netanyahu draait ontslag kritische defensieminister weer terug

Netanyahu tijdens de persconferentie, waarin hij vertelt dat hij het ontslag terugdraait. Beeld © ANP / AP

Tijdens een persconferentie gisteravond heeft de premier van Israël aangekondigd de eerder ontslagen defensieminister Yoav Gallant weer terug in dienst te nemen. Netanyahu verwijst daarbij naar de groeiende veiligheidscrisis in zijn land.

Het ontslag volgde nadat defensieminister Yoav Gallant op tv kritiek had geuit op het beleid van de premier. Na het omstreden ontslag gingen vervolgens tienduizenden demonstranten de straat op in Tel Aviv en in andere steden. 

Op de persconferentie gisterenavond zei de premier dat hij en Gallant hun meningsverschil hebben bijgelegd en dat ze samen 'op volle kracht' verder gaan. Ook Gallant schrijft dit op zijn Twitter:

Netanyahu zou Gallant weer hebben aangehouden wegens de onrust die op dit moment in het land heerst. Zo voert Israël luchtaanvallen uit in Gaza, Libanon en Syrië en onderschept het zelf ook raketaanvallen door militanten uit deze gebieden. 

Justitiële hervormingen

En daarnaast wordt in het eigen land ook al maandenlang gedemonstreerd tegen de hervormingen die Netanyahu wil doorvoeren in het land. Zo voerde Netanyahu eerder al een wet door, die het mogelijk maakt voor het parlement om beslissingen van het hooggerechtshof met een meederheid terug te draaien. 

Waarom
Lees ook:
Waarom Israël massaal demonstreert, en nog 3 andere vragen: 'Dit is groter dan ooit'

Op deze manier krijgt Netanyahu steeds meer macht in het land als politicus, en dat zien veel mensen niet zitten. Naar aanleiding van de vele protesten besloot de premier om zijn plannen voor de hervormingen in de ijskast te plaatsen, maar de demonstranten en de oppositie geloven er niet in dat deze plannen daar zullen blijven.