Ga naar de inhoud
'Geen uitgewerkt plan'

Witte Huis: chaotisch vertrek uit Afghanistan schuld van Trump

Chaotische taferelen op het vliegveld van Kabul bij de evacuatie vorig jaar. Beeld © ANP / Amerikaanse Defensie

Dat het vertrek van Amerikaanse troepen uit Afghanistan in 2021 zo chaotisch verliep, is de schuld van oud-president Donald Trump. Dat is de conclusie van een onderzoek waar het Witte Huis om had gevraagd. President Biden zou 'behoorlijk klem' hebben gezeten door beslissingen die Trump had gemaakt.

In de zomer van 2021 vertrokken de Amerikanen uit Afghanistan. De chaos die ontstond op het vliegveld van Kabul, zorgde wereldwijd voor enorme ophef en werd gezien als een nederlaag voor het Amerikaanse leger.

In enkele dagen tijd probeerden honderdduizenden mensen het land te verlaten, de taliban hadden de macht in Afghanistan razendsnel overgenomen.

Steken laten vallen

De Amerikaanse regering heeft de hele situatie nu geëvalueerd en concludeert dat vooral inlichtingendiensten veel steken hebben laten vallen. Zo was niet voorspeld dat de taliban zo snel de macht weer zouden sturen.

Bekijk hier hoe president Joe Biden, die toen al aan de macht was, het vertrek uit Afghanistan in 2021 fel verdedigde: 

Biden verdedigt vertrek uit Afghanistan fel: 'Weggaan of opnieuw oorlog'

01:04
"Ik geloof dat dit de juiste beslissing is", zei Biden toen de Amerikanen vertrokken. Het was kiezen tussen weggaan of opnieuw oorlog.

De schuld wordt in het rapport – waar een samenvatting van 12 kantjes openbaar van is gemaakt – vooral bij één man gelegd: oud-president Donald Trump. Die kwam in 2020 een terugtrekking van de Amerikanen overeen met de taliban, maar zou daar geen uitgewerkt plan voor hebben laten maken.

Zijn opvolger Biden zegt er lessen uit te hebben getrokken. Trump zelf zegt in een reactie op het rapport dat het gaat om 'desinformatie'.

'Corruptie binnen Afghaans leger'

"Het is duidelijk dat we het niet goed hebben gedaan op het gebied van inlichtingen", zei de veiligheidswoordvoerder van het Witte Huis. De inlichtingendiensten hadden de kracht van de taliban en de corruptie binnen het Afghaanse leger verkeerd ingeschat.

Het vertrek blijft een goed besluit, zei de woordvoerder ook gisteren weer. Anders hadden er volgens de Amerikanen weer veel meer militairen moeten worden gestuurd.

Dodelijke slachtoffers

Er vielen ook doden rondom de chaotische taferelen op het vliegveld van Kabul. Door een zelfmoordaanslag kwamen 170 Afghanen en dertien Amerikaanse militairen om het leven.

Onder
Lees ook:
Onder de taliban is de Afghaanse bevolking terug bij af: 'Hongercrisis is enorm'