Ga naar de inhoud
Raketten vanuit Gaza

Israëlische politie valt Al-Aqsamoskee binnen: meerdere gewonden

Israëlische politie bij de al-Aqsamoskee in Jeruzalem. Beeld © ANP / Anadolu Agency

De Al-Aqsamoskee in Jeruzalem was gisteravond en vannacht het toneel van een geweldsuitbarsting. De Israëlische politie viel de moskee binnen om 'rellen', maar volgens getuigen werden gelovigen aangevallen. Verschillende mensen zouden gewond zijn geraakt. Vanuit de Gaza werden vervolgens raketten afgevuurd.

De Palestijnse Rode Halve Maan, een medische hulpdienst vergelijkbaar met het Rode Kruis, kan nog niet zeggen hoeveel mensen gewond zijn geraakt. Volgens de hulpdienst werden medici die probeerden bij de moskee te komen door Israëlische troepen gestopt.

Verdovingsgranaten vs. vuurwerk

De krant Haaretz meldt dat zeven Palestijnen gewond raakten en dat verschillende werden gearresteerd. Volgens The Jerusalem Post is ook een politieagent gewond geraakt.

De Israëlische politie zei in een verklaring dat agenten gedwongen werden de moskee te betreden nadat 'gemaskerde raddraaiers' zich er met vuurwerk, stokken en stenen hadden opgesloten. De politie gebruikte verdovingsgranaten, Palestijnen staken vuurwerk af en gooiden met stenen.

Op ongeverifieerde beelden die rondgaan op sociale media is te zien hoe vuurwerk afgaat en hoe de politie in de moskee mensen met wapenstokken slaat.

'Rode lijn'

De Palestijnse autoriteiten hebben de inval veroordeeld. "We waarschuwen de bezetter voor het overschrijden van rode lijnen op heilige plaatsen, wat kan leiden tot een grote geweldsexplosie", zei een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Ook Egypte en Jordanië hebben de inval veroordeeld.

In reactie op de inval hebben Palestijnen in de Gazastrook volgens verslaggevers van persbureau AFP raketten op Israël afgevuurd. In Israëlische steden die aan de Gazastrook grenzen, klonk het luchtalarm.

Na de beschietingen vielen Israëlische vliegtuigen Gaza aan. Volgens Hamas Radio  werden daarbij twee trainingskampen getroffen die gevestigd zijn in Gaza-stad en in een vluchtelingenkamp. Volgens het leger ging het echter om locaties waar wapens worden geproduceerd en opgeslagen voor "de terroristische organisatie Hamas".

Vaker toneel van geweld

De Al-Aqsamoskee in Oost-Jeruzalem was al veel vaker het toneel van botsingen tussen Palestijnen en Israëlische agenten. Het terrein is een van de heiligste plekken volgens de islam. Ook joden, die het gebied de Tempelberg noemen, hechten grote waarde aan de plek.

Het geweld laait vaak op rond de Ramadan, als tienduizenden moslims naar moskee komen.