Ga naar de inhoud
Rusland neemt 'tegenmaatregelen'

Finland als 31ste land officieel toegetreden tot de NAVO

De buitenlandministers van Finland en de VS schudden elkaar de hand. Beeld © EPA

Finland is officieel toegetreden tot de NAVO. Daarmee is in één klap de Russische grens met de westerse militaire alliantie, die nu 31 landen telt, verdubbeld.

De Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto heeft het toetredingsdocument aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken overhandigd, die op zijn beurt Finland tot lid verklaarde.

Vlag gehesen

De Finse vlag wordt gehesen op het hoofdkwartier van de westerse militaire alliantie en hangt tussen die van de dertig andere lidstaten, die beloven het land voortaan te hulp te schieten als die wordt aangevallen.

Finland bleef lang liever buiten militaire bondgenootschappen, maar vroeg bijna een jaar geleden toch maar het NAVO-lidmaatschap aan. De invasie van Oekraïne door grote buur Rusland had het land op andere gedachten gebracht.

Finland
Lees ook:
Finland begint aan bouw van metershoog hek op grens met Rusland

De toetreding van de Finnen, die al decennia nauw samenwerken met de NAVO, is in recordtempo afgerond. Ook Turkije maakte uiteindelijk geen bezwaar, anders dan bij Zweden. De twee Noord-Europese landen hadden samen bij het bondgenootschap willen aansluiten, maar Helsinki besloot schoorvoetend Stockholm toch maar los te laten.

Ondanks dat de grens met Rusland 1300 kilometer langer is geworden, verandert er vooralsnog niets aan de verdediging ervan. Finland heeft zijn eigen verdediging al decennia prima op orde en maakt vooralsnog geen aanstalten om de bondgenoten om versterking te vragen, zeggen NAVO-bronnen.

Goed getraind

Ook NAVO-chef Jens Stoltenberg wijst op de 'aanzienlijke goed getrainde en uitgeruste strijdkrachten' die Finland inbrengt. Permanente NAVO-bases in Finland zijn 'tot dusver geen onderwerp van gesprek', zei hij eerder. Of die er ooit komen is aan Finland, onderstreept hij.

Nu Finland volwaardig lid is, is er in ieder geval 'geen ruimte meer voor misrekeningen van Moskou over de bereidheid van de NAVO om Finland te beschermen'. 

Estland
Lees ook:
Estland en Finland willen geen vakantievierende Russen meer

Rusland beschouwt het NAVO-lidmaatschap van Finland als een 'aanval' op zijn veiligheid en zegt gedwongen te zijn met 'tegenmaatregelen' te komen. De tegenmaatregelen zijn volgens een woordvoerder tactisch en strategisch van aard, maar details gaf hij niet.

Turkije en Hongarije

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Turkije en Hongarije gemaand Zweden snel toe te laten als lid van het NAVO-bondgenootschap. De Turken en Hongaren liggen om uiteenlopende redenen dwars, maar verwachten allebei nog een en ander van Stockholm.

Biden kwam met zijn oproep kort na de historische toetreding van Finland tot de NAVO als 31ste lid, op de 74ste verjaardag van de alliantie. In een verklaring noemde de Amerikaanse president Zweden en Finland 'sterke democratieën met zeer capabele strijdkrachten, die onze waarden en visie voor de wereld delen'.